3 saintis Malaysia disenarai pakar terkemuka dunia

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: "Malaysia hebat. Rakyat Malaysia hebat," ujar Ahli Parlimen Bukit Gantang, Ustaz Idris Ahmad.

Ini, katanya kerana pada tahun 2014  terdapat yang saintis Malaysia yang disenarai sebagai pakar terkemuka dunia oleh Agensi Thomson Reuters yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat

Menurutnya, mereka ialah Prof Dr Abdul Latif Ahmad dari USM), Prof Dr Ishak Hashim dari Fakulti Sains Dan Teknologi UKM dan Prof Dr Saidur Rahman Fakulti Kejuruteraan UM.

Beliau berkata, berdasarkan laporan Thomson Reuters ketiga-tiga mereka dipilih berdasarkan penerbit artikel paling kerap digunakan sebagai rujukan oleh penyelidik-penyelidik seluruh  dunia.

"Adakah hasil kajian mereka dipelihara paten intelek mereka?

"Adakah hasil penyelidikan mereka dikomersialkan ke luar negara dengan kerjasana MITI untuk dipasarkan dan sebagainya. Kerana ia boleh menjadi bahan komoditi negara," ujarnya.

Beliau menyatakan demikian semasa membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi di Dewan Rakyat, malam ini.

Naib Presiden PAS itu turut menyentuh Pertandingan Rekacipta dan Inovasi Sains Sekolah Berasrama Penuh (SBP) sejak tahun 1998 yang bertujuan untuk mengumpulkan saintis-saintis muda dari seluruh sekolah berasrama  penuh.

Katanya, program itu untuk melahirkan ramai pelajar yang berbakat besar dalam dunia penyelidikan dan telah menghasilkan projek sains dan kejuruteraan bertaraf dunia.

Tambahnya, seramai 12 pelajar tingkatan 4 dan 5 memasuki pertndingan di Intel International Science and Engineering Fair pada 10 hingga 15 Mei 2015  di Pennsylvania, Amerika Syarikat.

"Adakah kementerian mempunyai data base sebagai pelajar yang perlu dijaga dan diberi biasiswa untuk dibangunkan pada masa akan datang?" tanya beliau.

Menurut beliau, mereka itu ialah modal insan pada masa akan datang untuk menjadi saintis. - HARAKAHDAILY 24/11/2015

Share on Myspace