TPPA: Pelajar bimbang impak negatif pendidikan

HARAKAHDAILY | .

KENYATAAN media yang telah dikeluarkan oleh Bantah TPPA pada 18 November 2015 mengenai peruntukan hak cipta yang terkandung di dalam dokumen Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik  akan memberi kesan negatif kepada pendidikan amat membimbangkan kami sebagai pelajar-pelajar di universiti tempatan dan swasta.

Analisa awal yang dikeluarkan oleh penyelidik Bantah TPPA (rujuk lampiran/annex), ternyata klausa hakcipta TPPA akan menyukarkan kami untuk terus mendapatkan akses mampu milik/tidak mahal (affordable access) terhadap pendidikan dan ilmu pengetahuan seperti buku dan jurnal.

Dan secara tidak langsung akan membantutkan minat kami untuk mencari ilmu, seterusnya menyukarkan kami untuk menyumbang kepada pembangunan negara.

Kerajaan harus sedar bahawa pendidikan adalah satu perkara asas yang diperlukan oleh setiap orang di dunia ini.

Malah, hak untuk mendapatkan pendidikan adalah jelas termaktub dan dilindungi sepenuhnya di dalam Artikel 26 di dalam Pengakuan universal Hak Asasi Manusia (Article 26 of the Universal Declaration of Human Rights), Artikel 13 dan 14 di dalam Covenan Antarabangsa di dalam Sosio Ekonomi dan Hak Berbudaya (Artikel 13 and 14 of the International Covenant on Economic Social and Human Rights) dan juga Artikel 28, 29 dan 40 di dalam konvensi hak kanak kanak. (Article 28, 29 and 40 of the convention of the rights of the child).

Perlembagaan persekutuan Malaysia juga di dalam Artikel 12 dengan jelas menyatakan bahawa adalah hak setiap warganegara  untuk mendapatkan pendidikan yang baik di Malaysia.

Dengan kenaikan kos sara hidup yang semakin menekan pelajar, kemudahan akses seperti mendapat jurnal-jurnal yang berkualiti di internet dan juga ebook amat membantu kami dalam meningkatkan lagi kualiti ilmu kami.

Serta dapat terus merencana diskusi-diskusi ilmiah yang mana akhirnya ia akan dapat membantu negara dalam menghasilkan warga negara yang mampu memberi pandangan yang membina demi mencapai status negara maju.

Justeru, berdasarkan analisa yang telah dilakukan oleh Bantah TPPA, kami ingin bertanya kepada pihak kerajaan melalui Kementerian Pendidikan, Kementerian Pendidikan Tinggi dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) beberapa perkara yang amat merisaukan kami:

a. Adakah benar mahkamah boleh sesuka hati menentukan jumlah ganti rugi yang harus di bayar tertuduh (contohnya pelajar) berdasarkan apa-apa ukuran nilai yang dikemukan oleh  pemegang hak cipta, termasuklah keuntungan yang hilang, nilai bahan atau servis tersebut mengikut pasaran semasa ataupun harga runcit yang telah disarankan, walaupun ia bukan aktiviti yang mendatangkan keuntungan secara komersial seperti yang dianjurkan oleh di sektor akademik?

b. Adakah benar mahkamah mempunyai kuasa untuk memusnahkan komputer dan mesin percetakan yang dimiliki oleh universiti sekiranya pelajar menggunakan bahan tersebut untuk memuat naik journal yang memiliki hak reka cipta  (walaupun pelajar tidak menyedari bahawa terdapat pelanggaran hak cipta atau copyright infringement) dan mencetaknya dengan menggunakan mesin percetakan universiti?

c. Adakah benar perbuatan copyright infringement yang tidak dilakukan untuk tujuan komersial yang selama ini dianggap dalam kategori undang-undang sivil, akan dianggap sebagai satu perbuatan jenayah di bawah TPPA? Walaupun tidah melibatkan tujuan komersial dan tidak melanggari undang undang jenayah? Dan adakah benar tertuduh boleh dipenjarakan?

d. Adakah benar Naib Canselor universiti, ataupun pustakawan universiti sendiri ataupun universiti sendiri akan dikenakan hukuman jenayah yang boleh melibatkan hukuman penjara kerana membantu pelajar dalam menyiapkan tugasan pengajian mereka dan seterusnya dituduh membantu pelajar melanggar undang-undang hak cipta yang termaktub di dalam TPPA?

Sekiranya perkara-perkara yang kami nyatakan di atas adalah benar, ternyata kerajaan tidak memahami kehendak pelajar yang dahagakan ilmu untuk memajukan diri sendiri serta tidak menghargai inisiatif pelajar dalam membantu kerajaan untuk memberikan idea-idea bernas.

Kerajaan juga seperti tidak menghiraukan kenaikan harga barang dan servis - seperti pendidikan mampu milik, perolehan maklumat dan ilmu, dan lain-lain aktiviti yang amat diperlukan oleh pelajar masa kini.

Kami berharap agar kerajaaan mengambil langkah untuk menolak TPPA demi kesejahteraan kami sebagai pelajar dan tidak mengutamakan kepentingan korporat yang hanya memikirkan keuntungan semata.

Kenyataan bersama oleh:
 
1) Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM)
2) PEMBINA
3) Student Progressive Front UiTM
4) We Unite For Islam (WUFI)
5) Sisters In Movement (SIM)
6) Legasi Mahasiswa Progresif (LMP)
7) Kumpulan Anak Muda Indipenden (KAMI)
8) Pro-Mahasiswa UTHM
9) Lensa Kampus, Lensa Anak Muda Malaysia
10) GAMIS
11) PKPIM
12) Gabungan Merdeka Rakyat (GMR)
13) UMANY
14) Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM)
15) Bersatu Perak
16) Progressive University of Malaya
17)Gabungan mahasiswa UKM (GMUKM)
18) Gerakan Mahasiswa Selamatkan Negara (GMSN)
19) GAMIS SABAH
20) Pro Mahasiswa UMS KK
21) Pro Mahasiswa USM
22) Malaysian Youth and Students' Democratic Movement (DEMA)
23) Mahasiswa Pendidik UPSI
24) Pro Mahasiswa UPM
25) Akademi Pemikir
26) Maaruf Club
27) Persatuan Pengajian Islam UNITEN
28) Serikat Mahasiswa
29) Warong (UIA)
30) Kesatuan Mahasiswa Malaysia
(Senarai terkini: 25/11/2015) – HARAKAHDAILY 25/11/2015

Share on Myspace