Jabatan Amal Pahang bersiap hadapi banjir

BASIRON WAHAB | .

Pengerusi yayasan Amal Malaysia Cawangan Pahang, Nasrun Amir memotong riben tanda perasmian bot.

 

Nasrun Amir dan ustaz Ramli Abdul Rahman menaiki bot selepas di perasmian.

 

Sulaiman Md Derus bersama anggota Amal bergambar selepas melancarkan jentera bantuan banjir.

MARAN: Yayasan Amal Malaysia Pahang mula bersiap-sedia dengan kelengakapan yang sesuai bagi menghadapi musim banjir kali ini.

Di Maran Yayasan Amal Malaysia Pahang melancarkan sebuah bot yang bakal digunakan bagi membantu mangsa bajir.

Majlis pelancarannya di sempurnakan oleh pengerusi  Yayasan Amal Malaysia Cawangan Pahang Nasrul Amir Abdullah dalam satu majlis ringkas di Jeti Bandar Lama Cenur semalam.

Bot berkenaan boleh membawa tujuh orang penumpang dalam satu masa.

Timbalan pengerusi Yayasan Amal Pahang, Ustaz Ramli Abdul Rahman berkata, pihaknya mengucapkan terima kasih kepada para penderma atas sumbangan pembelian enjin bot berkenaan yang berharga sekitar RM10,000.

“Dengan adanya bot berkenaan akan memudahkan pihaknya membantu mangsa banjir di kawasan parlimen Maran khususnya Chenor yang sering mengalami banjir pada hujung tahun,” katanya.

Sementara itu di Kuantan, PAS melancarkan jentera bantuan banjir PAS dan Unit Amal Kuantan di Masjid al-Fatah yang disempurnakan Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan, Sulaiman Md Derus.

Kuantan adalah antara daerah yang sering dilanda banjir sebagaimana yang berlaku pada tahun 2013 apabila sebahagaian bandar itu lumpuh kerana di tenggelami air.

Bagaimanapun pada 2014, Kuantan tidak mengalami banjir besar yang melanda Pahang.

Hampir kesemua jentera Unit Amal PAS Pahang sudah diarah bersiap sedia membantu mangsa banjir sekiranya melanda negeri itu. - HARAKAHDAILY 27/11/2015

Share on Myspace