Ucapan Presiden Saadat Parti bermanfaat - DPPM

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada pihak penganjur Persidangan Pemuda Islam Sedunia kerana  menjemput merka ke persidangan kali ini.

Persidangan yang berlangsung di Istanbul Turki pada 26 hingga 28 November baru-baru ini turut menampilkan Presiden Saadat Parti, Prof Mustafa Kamalat.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Muhammad Khalil Abdul Hadi yang turut menyertai persidangan itu menyifatkan ucapan Professor Mustafa  cukup bermanfaat.

Di dalam ucapannya Mustafa Kamalat menyentuh tentang bencana-bencana yang dialami oleh umat Islam di dalam sejarahnya.

Ia bermula daripada perang Salib, serangan Tatar ke atas Baghdad sehinggalah kejatuhan kerajaan Islam Uthmaniyyah.

Malah katanya, umat Islam masih lagi berada di zaman kemunduran dan kegelapan sama ada dari sudut politik, pendidikan, ekonomi dan bumi-bumi yang dijajah dab ditakluk.

Dengan memberi gambaran bagaimana keadaan umat Islam di Palestine, serangan pemikiran baru untuk mencabut jati diri Islam dari Gerakan Islam, penindasan  umat Islam Rohingya dan isu umat Islam Uygur.

"Umat Islam tidak boleh hanya meletakkan kesalahan ke atas musuh-musuh Islam bahkan perlu memperbetulkan diri masing-masing untuk kembali seperti zaman kegemilangan Islam," katanya.

Bagaimanapun, jelas Mustafa mutakhir ini dunia melihat kebangkitan dan kesedaran dalam kalangan umat Islam khususnya anak muda hasil daripada usaha tokoh-tokoh pejuang-pejuang Islam sebelum ini antaranya Al-Marhum Prof Nejmuddin Erbakan.

"Yakinlah masih depan adalah untuk Islam," katanya. – HARAKAHDAILY 1/12/2015

Share on Myspace