Nahas bas ekspres: PAS Sabah ucap takziah

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: PAS Sabah merakamkan takziah kepada seluruh anggota keluarga mangsa  yang meninggal dunia dalam kemalangan Bas Ekspress Salam Bumimas Tawau-Kota Kinabalu, semalam.

Kejadian membabitkan bas dan sebuah kereta yang menjunam ke dalam gaung di Jalan Riau-Ranau mengakibatkan seramai tiga orang terkorban, dua lelaki dan seorang perempuan.

Pesuruhjayanya Aminuddin Aling menggesa agar aspek keselamatan dapat dipertingkatkan demi keselamatan semua pengguna jalan raya di kawasan tragedi berkenaan pada masa hadapan.  

"Di samping, ‘Post mortem’ secara telus dan terperinci wajib dilaksanakan segera bagi mengenal pasti punca sebenar nahas tersebut," katanya dalam satu kenyataan.

PAS Sabah menerusi laporan pasukan Bomba Sabah mengenalpasti, seramai tiga orang mangsa, dua lelaki dan seorang wanita, telah meninggal dunia ditempat kejadian akibat  tersepit dengan kereta.

Kesemua mangsa termasuk Pemandu Bas dan penumpang dipercayai seramai 23 orang mengalami pelbagai kecederaan dan telah berjaya dinaikkan dari gaung dan dihantar ke hospital berdekatan iaitu di Hospital Ranau, Kota Belud dan Tuaran. – HARAKAHDAILY 2/12/2015

Share on Myspace