Kaum muslimin wajib dukung ekonomi Turki - Ulama Dunia

HARAKAHDAILY | .

Persatuan Ulama Dunia, semalam mengeluarkan fatwa yang menyatakan wajib hukumnya bagi umat Islam di dunia untuk menyokong ekonomi Turki dan berdiri bersamanya dalam kebenaran.

Fatwa ini dikeluarkan menanggapi upaya provokasi sejumlah pihak yang cuba mengheret Turki ke arena kekacauan sama ada di dalam dan luar negeri, terutama Syiah Bashar Al Assad yang didukung Rusia.

Berikut isi fatwanya:

"Kami menyeru kepada seluruh Muslim (sama ada individu, syarikat, ataupun kerajaan) untuk berdiri bersama Turki dalam kebenaran. Dan kami memfatwakan wajib hukumnya untuk menyokong produk-produk Turki dan ekonomi mereka berdasarkan ukhuwah Islamiyah.

"Pencerobohan wilayah udara oleh pesawat pejuang Rusia adalah sebuah usaha provokasi Moscow bekerjasama dengan Syiah Assad untuk mengheret Turki ke arena kekacauan yang sedang berlangsung," lanjut Persatuan Ulama Dunia dalam keterangannya.

"Organisasi sentiasa mengikuti perkembangan terkini di Syria dan Iraq, serta kemusnahan dan perampasan Al-Quds dan Al-Aqsa di Palestin."

Perlu diketahui bahawa Turki merupakan salah satu dari sedikit negara Muslim yang masih memperhatikan sekatan Jalur Gaza dan Palestin, selain masalah pelarian Syria yang dihadapi di depan mata. (Eramuslim)

Share on Myspace