Muhammad Ali ingatkan Trump, saya seorang Muslim

HARAKAHDAILY | .

KENYATAAN calon Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang meminta muslim dilarang masuk ke AS, ditentang banyak pihak. Salah satunya peninju legenda, Muhammad Ali.

Ali menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Trump, Rabu lalu.

"Saya seorang muslim. Adalah bukan tindakan Islamik membunuh orang-orang tak berdosa di Paris, San Bernardino, atau siapa pun di dunia," kata Ali seperti yang dipetik dari ABC News, semalam.

"Muslim sejati tahu bahawa kekerasan sadis yang dilakukan mereka - yang mendakwa sebagai jihadis - bertentangan dengan prinsip hakiki agama kami (Islam)."

Lelaki yang dilahirkan sebagai Cassius Marcellus Clay, Jr itu meminta semua muslim untuk mengambil sikap terhadap mereka yang menggunakan Islam untuk mengejar kepentingan peribadi.

"Saya yakin, para pemimpin politik seharusnya menggunakan kedudukan mereka untuk menggalakkan pemahaman yang lebih baik tentang Islam dan menjelaskan bahawa apa yang dilakukan para pembunuh (pengganas) itu telah menyesatkan persepsi mengenai Islam. Bukannya mengeluarkan kenyataan menyinggung SARA seperti yang dilontarkan Trump," katanya. (Eramuslim)

Share on Myspace