Tuan Guru Abdul Hadi berucap dengan prinsip

IDRIS AHMAD | .

Kehadiran Tuan Guru Abdul Hadi Awang di pentas Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015 di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada Khamis, 17 Disember 2015 merupakan satu peristiwa yang bersejarah. Datang dengan prinsip, berucap dengan prinsip, menampilkan diri dengan prinsip.

Walaupun kita tahu penganjur ada agenda tersendiri, tetapi Presiden PAS datang dengan penuh kesedaran dan untuk memikul tanggungjawab ummah di negara ini.

Berucap bukan dengan skrip yang diatur, bukan diikat dengan syarat seperti kebanyakan penceramah yang muncul di kaca televisyen, tetapi berucap dengan penuh yakin untuk mengambil peluang di atas pentas yang disediakan.

Kita yang tidak dijemput, jangan cemburu dan irihati apabila mendengar ucapan Tuan Guru yang bersahaja dan ilmiah yang memukau siapa yang mendengar. Pendengar yang hadir terdiri daripada hakim, kadi, pensyarah, pemimpin Umno.

Ucapan yang penuh bermakna memberi motivasi tentang peranan Islam untuk menjadi teras perpaduan serta memberi kritikan terhadap ideologi ciptaan manusia yang telah gagal membahagiakan manusia.

Bagi mereka yang cemburu kepada kehadiran Tuan Guru Presiden PAS di pentas multaqa, mengharapkan Tuan Guru Presiden PAS menerima pelawaan Datuk Seri Najib untuk bersama dengan Umno. Tiba-tiba berlaku sebaliknya.

Oleh kerana tidak ada modal untuk belasah Tuan Guru, maka baju sedondon yang dijadikan hujah, untuk memburukkan Tuan Guru Presiden PAS. Saya cukup simpati dengan golongan ini.

Dahulu mereka fitnah UG  yang dilontarkan oleh Presiden PAS kononnya untuk bekerjasama antara PAS dan Umno, walaupun diterangkan bahawa UG ialah antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional untuk mengislahkan negara demi kepentingan rakyat.

Dengan takdir Allah SWT, idea Konsensus Nasional oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan  cadangan Save Malaysia oleh Lim Kit Siang yang bermatlamat untuk meletakkan kepentingan negara dan rakyat.

Yang paling menarik pemfitnah ini mengatakan UG berbeza dengan KN dan SM. Jawapan saya, ikan temenung dan ikan kembung  sama sahaja, cuma istilah sahaja berbeza. Mereka tidak sokong UG kerana idea ini datang daripada Presiden PAS, kalau daripada orang lain, sebelum cadang sudah disokong.

Pemfitnah kepada Presiden PAS tetap dengan kerja mereka, manakala Tuan Guru Abdul Hadi pula dengan kerja beliau.

Pemfitnah dan pengadu domba akan mati akal dan menunggu hari untuk bertemu Allah SWT.  Pepatah Cina ada menyebut emas yang tulen, lagi kuat dibakar, lagi berkualiti emas tersebut. - HARAKAHDAILY 18/12/2015

Penulis ialah Naib Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Share on Myspace