Bauksit: Beku terus operasi selepas henti 3 bulan

MUHAMMAD SANUSI MD NOR | .

Pengumuman Kabinet melalui Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar untuk menghentikan operasi perlombongan bauksit buat sementara waktu selama 3 bulan bermula 15 Januari ini merupakan satu kejayaan buat seluruh rakyat di negara ini.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh aktivis, NGO/NGI anti-bauksit khususnya NGO Geram yang telah berhempas pulas siang dan malam tanpa mengenal erti penat dan lelah demi keselamatan dan kesihatan rakyat.

Walaupun pengumuman seperti ini agak lewat serta menggambarkan sikap pentadbiran Kerajaan Umno BN yang reaktif, PAS berharap tempoh 3 bulan yang ada dapat digunakan semaksimum yang mungkin oleh semua pihak yang terlibat dengan aktiviti perlombongan serta pengangkutan bauksit untuk memperbaiki proses operasi agar sifar pencemaran serta mengambil tindakan drastik membersihkan segala pencemaran yang telah berlaku.

Mereka juga perlu menyerahkan pelan perlindungan atau pelan pencegahan pencemaran kepada agensi serta kementerian yang berkaitan, termasuk juga kepada pihak awam untuk dinilai sebelum kelulusan serta lesen dikeluarkan.

PAS juga ingin mendesak agar segala peraturan atau peruntukan undang-undang dipinda di peringkat persekutuan dan negeri untuk memastikan kelemahan yang sama tidak berulang lagi selepas ini.

Pengakuan SPRM bahawa terdapat pihak berkuasa negeri yang terlepas pandang banyak bidang utama yang melibatkan aktiviti perlombongan, tiada kriteria tertentu kepada pemohon lesen perlombongan, tiada keperluan penerima lesen untuk menyediakan laporan teknikal serta ketiadaan tender terbuka merupakan bukti jelas kegagalan sistem kawalan kerajaan yang sedia ada.

Kegagalan semua pihak yang berkaitan untuk mengambil langkah-langkah yang dicadangkan di atas, PAS ingin mengambil pendirian agar operasi perlombongan serta pengangkutan bauksit dibekukan terus walaupun sudah melepasi tempoh 3 bulan yang telah diperuntukkan.

Malah PAS ingin mencadangkan tempoh penangguhan yang lebih panjang sehingga 3 tahun agar sungai dan laut yang sudah dicemari bauksit khususnya dapat dipulihkan.

Selagi perubahan sikap tidak berlaku khususnya kepada mereka yang memimpin negara, perubahan sikap juga tidak akan berlaku kepada mereka yang berada di bawah. Selagi itu, negara akan dihantui dengan masalah pencemaran alam sekitar.

Jika pemimpin di atas memiliki sikap proaktif, berintegriti tinggi, tidak terlibat dengan rasuah serta sentiasa meletakkan keselamatan dan kesihatan Rakyat lebih tinggi dari kepentingan ekonomi khususnya, insya Allah tragedi seperti ini tidak akan berlaku dan berulang lagi di negara ini.

PAS ingin menyeru semua peringkat kepimpinan negara malah diperingkat negeri agar menjadikan Islam sepenuhnya sebagai panduan hidup. Contohilah sifat siddiq, amanah, tabligh dan fathonah junjungan Baginda SAW dalam urusan harian pentadbiran negara, insya Allah negara akan dilimpahkan rahmat serta diletakkan di bawah lindunganNya. - HARAKAHDAILY 8/1/2016

Penulis ialah Pengerusi Asas Tani dan Alam Sekitar PAS Pusat.

Share on Myspace