Cara Tok Guru didik anak sebelum masuk waktu solat

HARAKAHDAILY | .

Tok Guru sangat pentingkan ilmu untuk anak-anak. Baginya, ilmu adalah darjat yang paling tinggi di akhirat.

Saya tetap ingat pesanan Tok Guru, tidak ada harta yang banyak boleh ditinggalkan untuk anak-anak. Semuanya sudah diberikan.

Harta yang dimaksudkan adalah ilmu untuk menjadikan anak-anak yang soleh, berguna kepada agama dan bangsa.

Tok Guru akan tanya anak-anak, sudah sembahyang ke belum sehingga anak-anak berusia 15 tahun. Tok Guru didik setengah jam sebelum masuk waktu solat, mesti sudah berwuduk. Saya tetap ingat perumpamaan yang diberikan kepada saya tentang solat.

Tok Guru mengumpamakan wuduk setengah jam sebelum solat seperti menghadiri majlis kenduri. Jika lewat datang sudah pasti lauk-pauk tidak akan cukup lengkap. Serupa juga dengan solat, jadi jangan ditangguh-tangguhkan.

Tok Guru tidak pernah mengenakan syarat pakaian terhadap saya begitu juga anak-anak perempuan. Pakaian longgar, labuh, pakai stokin, tudung menutup dada dan tidak jarang sudah memenuhi syarat dan boleh digunakan untuk menunaikan solat. Anak-anak pun begitu, boleh pakai seluar tetapi baju kena labuh dan seluar kena longgar. - HARAKAHDAILY 12/1/2016

Tulisan di atas adalah petikan buku Memoir Tok Guru Di Hati Wanita karangan Saidah Hairan hasil temubual dengan isteri almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Tuan Sabariah Tuan Ishak.

Share on Myspace