JITP turut gesa Malaysia tolak TPPA

HARAKAHDAILY | .

PERTUBUHAN Jaringan IT Prihatin (JITP) Malaysia menyokong tindakan mengadakan bantahan terhadap  Perjanjian perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) pada 23 Januari ini sebagai unjuk rasa rakyat sebelum kerajaan mendatangani perjanjian TPPA secara rasmi.

Lebih 100 orang ahli NGO IT Prihatin akan bersama NGO  lain akan turun pada Sabtu ini.

“Asas kepada sokongan Pertubuhan JITP Malaysia menyokong bantahan TPPA ini adalah bila mendapati hasrat Gabungan NGO usahawan ICT yang bernaung di bawah Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) membuat kesimpulan bahawa TPPA tidak memberi manfaat kepada industri ICT yang masih baru di negara ini yang memohon Malaysia  menarik diri daripada mengganggotai TPPA sejak bulan Julai, 2013 lagi.” Kata Pengerusi Pertubuhan Jaringan IT Prihatin Malaysia, Shuhaimi Embong.

Beliau sependapat dengan Gabungan NGO Usahawan ICT di bawah Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) NGO IT Prihatin dan berharap gabungan usahawan ICT di bawah MTEM turut serta turun padang menyatakan bantahan TPPA ini.

Mereka menggesa kerajaan tidak menandatangani menandatangani TPPA atas beberapa sebab berikut, diantaranya:
1. Perkembangan e-commerce boleh merudum teruk dalam jangkamasa panjang,
2. Rejim baru berdaftar menguasai liabiliti ISP,
3. Duti Kastam atas Produk Digital,
4. Perlindungan atau galakan produk digital tempatan,
5. Penguatkuasaan Jenayah Harta Intelek

“Berdasarkan perkara-perkara di atas, kami membuat kesimpulan bahawa TPPA tidak memberi manfaat kepada industri ICT yang masih baru di negara ini dan  tidak yakin dengan kemampuan syarikat-syarikat ICT tempatan mampu bersaing dengan syarikat-syarikat gergasi luar. Justeru, Malaysia harus menarik diri daripada mengganggotai TPPA,” katanya ketika dihubungi. – HARAKAHDAILY 20/1/2016

Share on Myspace