Semakin ramai mati kerana kelaparan di Madaya

HARAKAHDAILY | .

MANGSA yang meninggal dunia akibat kelaparan dan kekurangan ubat-ubatan di Madaya, Syria terus meningkat.

Doktor tanpa sempadan (MSF) mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 16 orang telah terbunuh sejak tiga konvoi bantuan memasuki bandar itu pada 11 Januari lalu.

"Ini benar-benar tidak boleh diterima, orang-orang terus mati kerana kelaparan," kata Brice de le Vingne, pengarah operasi MSF, semalam.

Kumpulan itu mengatakan bahawa dianggarkan 320 orang di Madaya menderita kekurangan nutrien, 33 di antaranya dalam keadaan tenat, jika mereka tidak menerima rawatan yang tepat dan berkesan.

Madaya telah dikepung oleh pasukan kerajaan dan pejuang Hizbullah sejak Julai. Gambar mengerikan warga Madaya mencengkam dunia pada awal Januari, menunjukkan bayi bermata lebar tanpa akses kepada air susu dan laki-laki tua dengan tulang rusuk yang menonjol.

"Kami akan pergi dan mengumpul rumput dimakan," kata Mubarak Aloush, warga Madaya yang berjaya melarikan diri ke Lubnan kepada Al Jazeera.

MSF mengatakan bahawa 32 orang telah meninggal dunia akibat kekurangan nutrien sejak Disember, memberi amaran bahawa sangat memerlukan bantuan kecemasan dan kakitangan perubatan tetap. [Islampos]

Share on Myspace