SRP itu kelulusan apa Atuk?

PROF ABDULLAH HASSAN | .

Safiah, "SRP itu kelulusan apa Atuk Profesor?"

Atuk Prof, "Oh! Itu kelulusan pada zaman Atuk, yang menunjukkan dia sudah lulus enam tahun sekolah rendah, dan tiga tahun sekolah menengah! Kenapa cucunda Safiah bertanya?"

Safiah, "Orang begitu sudah layakkah menjadi menteri, Atuk?"

Atuk Prof, "Oh! Isu itu. Tunggu dulu. Jangan terlalu pantas menilai dan menghukum.

Mungkin orang itu terpaksa berhenti kerana tanggungjawab. Pada masa dahulu, kelulusan begitu sudah dapat diterima bekerja. Kerana tanggungjawab! Mungkin bukan kerana dia bodoh.

Penting juga kita bertanya soalan lain. Adakah dia membaca dan menambah ilmunya selepas keluar sekolah! Mungkin ada, mungkin tidak!

Adakah dia mempunyai pengalaman yang relevan.

Safiah, "Kita perlu lihat dari semua sisi ya Atuk?"

Atuk Prof, "Ya, seeloknya begitulah. Kelulusan Ph.D. itu bukanlah sebenarnya kelayakan khusus menjadi menteri.

Ada orang yang berkelulusan Ph.D. tetapi tidak semestinya berfikir seperti orang ada kelulusan "doktor falsafah!" Dia bercakap dan berhujah seperti orang tidak ada sebarang ilmu pun! Dia tidak menyebut teori, tidak menyebut prinsip, tidak menyebut statistik, dan tidak menyebut tentang kes-kes. Dia akan membuat kesimpulan seadanya! Tidak ada beza antara dia dengan orang biasa-biasa yang tidak berijazah."

Safiah, "Ooooooo, ooooo!"

Atuk Prof, "Baca buku! Baca buku ilmu, bukan buku hiburan saja. yang kita pelajari di universiti itu tidak semestinya cukup.”

Malah apabila kita mendapat ijazah di sebuah universiti di Amerika, upacara itu dipanggil "commencement", iaitu suatu permulaan. Permulaan belajar sepanjang hayat.

Di negara kita, menurut budaya Inggeris, upacara ini dipanggil Konvokesyen. Suatu "convocation" itu memberi konotasi yang pembelajaran kita tamat.

Tetapi, terpulanglah kepada pengertian yang kita mahu beri. Tidak perlu ada satu jawapan saja yang betul. – HARAKAHDAILY 5/2/2016

 * Cerita ini disunting daripada catatan Prof Abdullah Hassan dalam facebook beliau.

Share on Myspace