Al-Qassam sedia kekuatan penuh hadapi Israel

HARAKAHDAILY | .

Sayap tentera Hamas, Briged Izzuddin al-Qassam dilaporkan telah menyatakan anggotanya terus menyiapkan kekuatan di atas dan bawah tanah untuk mengusir penjajah Israel.

Hal tersebut ditegaskan jurucakap al-Qassam saat takziah atas pemergian salah seorang pejuang al-Qassam di Khanyunis, pada Jumaat (12 Feb) malam.

"Kami terus bersiap untuk hari pembebasan tanpa lelah dan jenuh. Penentangan adalah pilihan satu-satunya dan paling sesuai untuk pembebasan tanah dan mengusir penjajah," ujar jurucakap al-Qassam.

Briged al-Qassam bangga membela rakyat yang melindungi perlawanan dan tidak mengenal menyerah pada musuh.

Jurucakap ini juga menegaskan bahawa kematian Marwan Ma'ruf yang gugur dalam terowong perlawanan tidak akan menyurutkan tekadnya untuk melanjutkan jalan penentangan dan membela rakyat Palestin sehingga pembebasan tanah Palestin.

Marwan gugur beberapa hari yang lalu akibat tanah runtuh terowong perlawanan di Khanyunis. Marwan adalah pejuang al-Qassam kesepuluh yang gugur semasa bekerja dalam terowong perlawanan sejak awal tahun 2016.

Terowong perlawanan atau yang boleh disebut dengan terowong menyinggung perasaan, yang digali oleh Briged al-Qassam, memainkan peranan penting semasa pencerobohan Israel terakhir ke Jalur Gaza pada tahun 2014 lalu.

Melalui terowong-terowong tersebut, Briged al-Qassam melakukan pelbagai tindakan berani mati dan melalui terowong-terowong tersebut al-Qassam turut menghadang pasukan Israel dan mengakibatkan berpuluh-puluh tentera terbunuh dan cedera. [Islampos]

Share on Myspace