Pelarian: 340 kanak-kanak maut di laut sejak Sept 2015

HARAKAHDAILY | .

SEKURANG-KURANGNYA 340 kanak-kanak telah tenggelam di Laut Mediterranean dalam perjalanan ke Eropah sejak September 2015.

Hal ini disampaikan oleh tiga lembaga dunia Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM), Suruhanjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR) dan UNICEF, semalam.

Pernyataan itu disampaikan dalam pertemuan di Brussels bersama pemimpin Jerman, Perancis dan Greece untuk membincangkan krisis pelarian.

Mereka mendedahkan bahawa rata-rata dua kanak-kanak tenggelam setiap hari sejak September.

"Jumlah kematian anak meningkat," demikian laporan ketiga lembaga itu.

IOM, UNHCR dan UNICEF mencatat bahawa September adalah saat kematian tragis kanak-kanak kecil Aylan Kurdi yang jadi perhatian dunia.

"Kami mungkin tidak mempunyai keupayaan untuk mengakhiri keadaan terdesak yang menyebabkan begitu banyak orang untuk cuba menyeberangi laut," kata Pengarah Eksekutif UNICEF, Anthony Lake.

"Namun, negara-negara boleh dan harus bekerja sama untuk melakukan perjalanan berbahaya ini lebih aman. Tidak akan ada yang membawa anak di perahu jika pilihan yang lebih selamat tersedia," tambahnya.

Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, Filippo Grandi, berkeras bahawa kematian tragis di Mediterranean harus dihentikan.

Menurutnya, usaha lebih diperlukan untuk memerangi penyeludupan dan pemerdagangan manusia.

"Penganjur perjalanan mereka secara legal dan aman, misalnya melalui program penempatan semula dan perjumpaan keluarga, harus menjadi keutamaan mutlak jika kita ingin mengurangkan korban maut," demikian cadangan Grandi.

Awal minggu ini, Kesatuan Eropah mengeluarkan satu siri langkah-langkah yang akan dilakukan oleh Greece dalam rangka meningkatkan pemantauan sempadan di mana sebahagian besar pelarian menyeberang ke Eropah. [Islampos]

Share on Myspace