PAS Pahang pertahan status quo pembahagian kerusi

BASIRON WAHAB | .

TEMERLOH: PAS Pahang akan mempertahankan ‘Status Quo’ dalam isu pembahagian kerusi dinegeri itu.
 
Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Rosli Abd Jabar berkata, sehingga ini tiada lagi sebarang perbincangan antara partinya dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam isu pembahagian kerusi.
 
Katanya, PAS memgambil sikap mempertahankan status quo dalam soal pembahagian kerusi dengan parti itu.
 
“Jika ada perbincangan dengan PKR ia tidak berkait langsung dengan rakannya dalam Pakatan Harapan (PKR, DAP dan PAN). Hal ini kerana PAS tidak menjadi anggota pakatan itu,” ujarnya.
 
Tegasnya PAS Pahang tidak bersedia untuk menyerahkan mana-mana kerusi milikinya untuk diserahkan kepada rakan PKR  dalam Pakatan Harapan.
 
“PAS akan menolak semua bentuk perbincangan soal pembahagian kerusi dengan PAN atau DAP kerana mereka tidak mempunyai apa-apa hubungan politik dengan kita,” tegas beliau.
 
Menurutnya, PAS bebas bertanding disemua kerusi yang ditandingi oleh DAP dan PAN.
 
“Buat masa ini PAS dan PKR belum lagi berbincang soal pembahagian kerusi dan PAS ketika ini bekerja dikawasan yang ditandingi oleh PAS pada status quo yang lalu dan juga di kawasan-kawasan yang dirasakan berpotensi walaupun kerusi tersebut milik DAP dalam PRU13 lalu,” jelas beliau.
 
Rosli berkata kemungkinan PAS Pahang akan bertanding lebih banyak kerusi dalam PRU-14 akan datang,  
 
“Jika dulu 21 kerusi, pada PRU yang akan datang mungkin melebihi dari jumlah itu, mungkin 25 kerusi atau lebih lagi berdasarkan potensi untuk menang,” katanya.
 
Katanya, pihaknya juga mengambil kira kerusi yang telah ditandingi DAP dulu, jika ia berpotensi bagi PAS menang di situ.
 
Ditanya adakah PAS Pahang memutuskan akan bertanding di Dun Kuala Semantan, Beliau berkata, Dun Kuala Semantan bukan milik Syed Hamid, tapi milik sesiapa sahaja.
 
“Mana -mana parti yang hendak bertanding termasuk PAS, KeADILan, Umno dan PAN juga bebas boleh bertanding di situ, bagi PAS kita akan pertahankan kerusi itu dan tidak kisah mana-mana parti yang akan turut bertanding di kerusi Kuala Semantan,” ujarnya.  
 
Dalam perkembanagan lain, Rosli berpuas hati dengan persiapan PAS Temerloh, untuk mempertahankan kerusi parlimen dan Dun Kuala Semantan.
 
Katanya, pihak PAS Kawasan sudah melakukan apa yang sepatutnya sebagai persiapan awal ke arah pilihan raya.
 
“Semua Kawasan perlu bersiap sedia mulai sekarang kerana kemungkinan pilihan raya lebih awal dari sepatutnya memandangkan situasi politik yang tidak menentu sekarang iaitu pergolakan dalam Umno semakin hebat.
 
“Pilihan raya adalah jalan penyelesaian terbaik sebagaimana di minta oleh PAS supaya rakyat dapat memilih kerajaan baharu yang stabil dan kuat,” katanya selepas meninjau persiapan dan melancarkan Jentera pilihan raya kawasan Temerloh, Maran dan Kuala Krau, baru-baru ini.  
 
Katanya kali ini rakyat perlu membuat pilihan sama ada mahukan perubahan (kerajaan baharu) atau terus mengekalkan kerajaan lama dengan dasar yang ‘menekan dan mmembebankan rakyat’ .
 
Menurutnya dalam PRU-13, Umno /BN meminta rakyat memberi mereka kuasa lagi, namun setelah diberi kuasa Umno/BN melaksanakan beberapa tindakan yang menyusahkan rakayat.
 
“Saya percaya Umno/BN sekali lagi merayu untuk diberi kuasa lagi dan akan memungkiri janjinya sekali lagi apabila diberi mandat berkuasa,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 8/3/2016

Share on Myspace