Himpunan aman bantah DLP pada 9 April

HARAKAHDAILY | .

Jawatan Kuasa Kongres Rakyat yang telah bermesyuarat pada 6 Mac 2016 yang lalu telah bersetuju untuk menganjurkan satu himpunan aman membantah pelaksanaan Program Dwibahasa atau Dual Language Program (DLP) di Dataran Merdeka pada 9 April 2016 akan datang bersama GMP (Gerakan Mansuhkan PPSMI) dan GIPK (Gerakan Isu-Isu Pendidikan Kebangsaan).

Tentatif himpunan akan dimaklumkan kemudian.

Insya Allah penganjuran ini akan melibatkan penyertaan bersama pejuang-pejuang bahasa, NGO-NGO yang aktif membantah pelaksanaan Program Dwibahasa ini.

Urusan permohonan guna lokasi dan kebenaran berhimpun akan diuruskan oleh pihak Sekretariat Kongres Rakyat dengan pihak berkuasa dalam masa terdekat.

Kongres Rakyat mengharapkan kerjasama baik dari pihak berkuasa bagi menjayakan himpunan ini.

Objektif himpunan ini adalah bagi menyatakan sikap dan bantahan rakyat kepada kerajaan ekoran perlaksanaan DLP yang dilihat jelas merugikan negara dan anak bangsa sekali gus mengheret  sistem pendidikan negara terhumban jauh ke belakang.

Kongres Rakyat turut menyeru penyertaan semua pihak, khasnya penuang bahasa, NGO prihatin, individu, tokoh akademik yang memahami betapa DLP ini perlu dimansuhkan.

Membina Malaysia Sejahtera

Nasrudin Hassan
Setiausaha Kongres Rakyat - HARAKAHDAILY 15/3/2016

Share on Myspace