PAS bukan parti ekstrem - Ikatan

MUHAMMAD FAIZAL | .

KUALA LUMPUR: Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir menyifatkan kerjasama dengan PAS adalah kerana parti itu bukan ekstrem.

Beliau ketika sesi menandatangani kerjasama di sebuah hotel di ibu negara berkata, PAS merupakan parti yang baik untuk semua pihak.

"Kenapa kita kerjasama kerana kita tahu PAS bukan parti ekstrem, amalan Islam dan sesuai untuk semua kaum.

"Kita kenal PAS dan apa yang dibawa oleh parti itu baik untuk kita semua," katanya pada sidang media sejurus selesai menandatangani perjanjian kerjasama.

Menurut beliau, Ikatan dilahirkan bukan untuk membuang masa menyerang mana-mana pihak.

"Kami lahir bukan untuk buang masa, menyerang mana-mana pihak. Sekarang terlalu banyak masalah.

"Dengan tertubuhnya sektretariat ini, kita harap segala masalah dapat diselesaikan dan kita akan berjumpa kerajaan untuk menegur setiap kesilapan dan kesalahan mereka, kita ingin menyelesaikan masakah rakyat," katanya lagi.

Beliau ketika ditanya mengenai Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak akan datang, berkata Ikatan akan memberi kerjasama kepada PAS pada kempen tersebut.

"Kita sokong dan akan beri kerjasama pada PRN Sarawak nanti, mengenai kerusi pilihan raya akan datang itu kita kena tunggu dulu sebab masih jauh.

"Kami merupakan parti untuk generasi akan datang, bukannya untuk popular.

"Sekarang kita ingin desak kerajaan buat perubahan untuk kebaikan rakyat, kita ambil pendekatan menyelesaikan masalah dan yang mana baik kita sokong," tambah beliau.

Beliau yang tidak menolak bahawa PAS merupakan parti tunjang orang Melayu serta kuat di dalam negara ini serta setanding Umno. – HARAKAHDAILY 16/3/2016

Share on Myspace