PAS-Ikatan peluang baik untuk rakyat - Dr Haron Din

HARAKAHDAILY | .

PERKEMBANGAN yang tercipta dalam perjuangan PAS sekarang sehingga membawa kepada penubuhan blok politik ketiga dan termeterainya kerjasama politik antara PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) sememangnya cukup baik untuk rakyat. PAS selaku parti Islam sentiasa terbuka untuk bekerjasama dengan pelbagai pihak ke arah kebaikan, dengan syarat pihak-pihak terbabit menyokong perjuangan PAS untuk menegakkan Islam sebagai ad-deen di tanah air tercinta ini. Bagaimana pandangan Majlis Syura Ulamak berhubung perkara ini. Wartawan Harakah, NUR HASMIRA MOHAMAD dan SUFI NAZ berusaha mendapatkan pandangan Mursyidul Am PAS, DATUK DR HARON DIN berhubung perkara ini.

HARAKAH: Apakah kerjasama antara PAS dan parti Ikatan adalah atas kehendak Majlis Syura?

DATUK DR HARON DIN: Apa yang diuar-uarkan dalam media perdana bahawasanya PAS akan mengadakan satu blok baru pakatan pembangkang yang akhirnya telah menjadi realiti pada 16 Mac lalu. PAS dengan parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) telah bersetuju untuk mengadakan satu blok yang diistilahkan sebagai blok pembangkang.

Hal ini tidaklah menjadi sesuatu yang dikatakan ganjil kerana bagi parti politik manapun dari awal lagi kita faham bahawa Umno telah mengadakan pakatan kepartiannya yang namanya Barisan Nasional (BN) yang mengandungi begitu banyak parti.

PAS sewaktu ketika dulu pernah masuk dalam pakatan dengan pihak Umno dan BN. Kita telah terkeluar, lepas itu kita masuk balik dalam pakatan yang kita panggil Pakatan Rakyat (PR) dengan Parti KeADILan (PKR) dan DAP.

Pakatan itu tidak lagi teraksi dan mempunyai hala tuju yang berlainan dan akhirnya menjadi kenyataan setelah kita yang keluar daripada pakatan itu maka tidaklah ini suatu perkara yang pelik dan menghairankan.

Kalau PAS berjaya memulakan suatu permuafakatan politik, peluang politik baru dengan mengadakan suatu persetujuan dengan parti Ikatan sebagai suatu blok baru pembangkang. Ini berlaku dalam politik adalah perkara yang agak lumrah, kalau kita cakap dalam Bahasa Melayu lama, nak tahu bagaimana baiknya seseorang itu, kita perlu tanya kawannya. Nak tanya buruknya seseorang itu perlu tanya musuhnya.

Adakah penubuhan blok baru pakatan pembangkang ini memberi kesan kepada parti lain?

DAP telah menjadi musuh politik dengan PAS. Ini bukan masa sekarang, hatta ketika kita masih bersama dengan mereka pun kita dilihat sebagai musuh. Komen dia yang tidak menyenangkan kita, komen presidennya yang berlebih-lebihan yang akhirnya kita faham.

IKUTI TEMUBUAL PENUH DALAM AKHBAR HARAKAH BIL 2132 EDISI ISNIN DI PASARAN.

Share on Myspace