DLP punca krisis mata pelajaran Sains

MUHAMMAD FAIZAL | .

KUALA LUMPUR: Mantan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Datuk Abdul Raof Hussin menegaskan negara ini bakal berdepan krisis mata pelajaran Sains jika kerajaan meneruskan pelaksanaan Program Dwibahasa (DLP).

Beliau yang berucap pada himpunan Bantah DLP hari ini berkata DLP juga bercanggah dengan dasar untuk mencapai matlamat nisbah mata pelajaran.

"Kita dapati dasar ini bercanggah dengan dasar unuk mencapai matlamat nisbah mata pelajaran 60 peratus Sains dan 40 peratus bagi Sastera.

"Hari ini kita melihat dengan pelaksanaan dasar sebelum ini nisbah teesebut sudah terbaik iaitu sains hanya mancapai 20 peratus manakala sastera 80 peratus. jika ini berlaku kita akan hadapi krisis dalam pelajaran sains," ucap beliau pada himpunan tersebut.

Menurut beliau lagi, pelaksanaan DLP turut dilihat sebagai satu penderhakaan kepada wasiat sebelum ini yang menutuskan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Beliau menggesa agar kerajaan memansuhkan pelaksanaan DLP bagi memastikan pendidikan anak bangsa terus terbela serta kesejahteraan rakyat. - HARAKAHDAILY 26/3/2016

Share on Myspace