Panduan kesihatan kepada peserta himpunan anti-DLP

HARAKAHDAILY | .

Sebagaimana diketahui dan dialami keadaan cuaca panas yang melampau. Keadaan ini akibat dari fenomena El Nino. Jabatan Meteriologi Malaysia menjangkakan fenomena El Nino ini berlanjutan sehingga pertengahan tahun 2016 ini.

Juga, pengurangan jumlah hujan (antara 20%-60%) serta pertambahan suhu (sekitar 0.5°C hingga 2.0°C berbanding biasa) dijangkakan akan berlaku. Suhu sekitar boleh mencecah 40⁰ C. Cuaca panas terlampau boleh mengakibatkan seseorang individu itu kena dehidrasi (dehydration) dan strok haba (heat stroke).

Langkah-langkah proaktif perlu untuk mengelakkan terjadinya kejadian penyakit bawaan haba (heat illness) seperti stress haba (heat stress) yang boleh mengakibatkan berlakunya strok haba (heat stroke) jika dibiarkan.

Perlu diingatkan bahawa stress haba (heat stress) juga boleh berlaku di dalam keadaan cuaca bukan panas, iaitu di suasana persekitaraan yang mempunyai kadar kelembapan yang tinggi. Ini adalah kerana persekitaran yang berkelembapan tinggi boleh menghalang penyejatan peluh berlaku dengan sempurna (prevents adequate evaporation of sweat).

Seseorang individu itu dikatakan mengalami penyakit bawaan haba (heat illness) sekiranya memiliki tanda-tanda (signs) dan/gejala-gejala (symptoms) seperti berikut:

(i) Merasa kepala huyung, pening kepala (Light headedness, dizziness)
(ii) Mual (Nausea)
(iii) Kelihatan kelesuan yang jelas (Obvious fatigue)
(iv) Badan berhenti mengeluarkan peluh (Cessation of sweating)
(v) Kehilangan kebolehan daya dan kordinasi/kekalutan ataupun hilang keseimbangan badan yang jelas (Obvious loss of skill and coordination/clumsiness or unsteadiness)
(vi) Kekeliruan (Confusion)
(vii) Bertindak agresif ataupun menunjukkan perangai yang tidak rasional (Aggressive or irrational behaviour)
(viii) Tahap kesedaran berubah (Altered consciousness)
(ix) Jatuh pengsan (Collapse)
(x) Warna kulit bertukar menjadi kelabu-keputihan (Ashen grey pale skin)

Justeru sayugia beberapa nasihat kesihatan berikut perlu diambil perhatian oleh para peserta perhimpunan aman menentang DLP (Dual Langguage Program) atau petugas Unit Amal pada 9 April ini.

Jika berlaku tanda-tanda di atas;
(i) Bawa keluar peserta daripada padang/ tempat bersukan (Remove from the field of play)
(ii) Baringkan/rehatkan peserta terbabit di persekitaran yang nyaman (Lay the person down in a cool place)
(iii) Meninggikan kedua-dua kaki dan pelvis untuk melancarkan tekanan darah (Raise the legs and pelvis to improve blood pressure)
(iv) Melonggarkan/menanggalkan lebihan pakaian (Remove excess clothing)
(v) Membasahkan kulit and pengipaskan badan (Wet skin liberally and vigorous fanning)
(vi) Meletakkan ais di kawasan tengkok, celahan ketiak dan paha (Apply ice packs to groin, armpits and neck)
(vii) Memberikan air minuman sekiranya sedar (Give cool water if conscious)

Walau bagaimanapun, selepas mengambil langkah-langkah seperti di atas, jika individu berkenaan masih kelihatan sakit, kekeliruan (confusion), muntah-muntah (vomiting) atau menunjukkan perubahan pada tahap kesedarannya (altered consciousness), bantuan perubatan haruslah diperolehi dengan kadar segera (seek medical help immediately).

Sebelum terjadinya kejadian penyakit bawaan haba (heat illness), ianya boleh dielakkan dengan mengambil langkah-langkah pencegahan iaitu:

(i) Menghadkan aktiviti luar semasa cuaca panas terik (Limit outdoor activities during extremely hot weather conditions) atau menggunakan pelindung dari panas terik matahari.
 
(ii) Mengelakkan melakukan aktiviti pada masa cuaca paling panas pada sesuatu hari, pada kebiasaannya di antara jam 11 pagi - 3 petang (Avoid the hottest part of the day, usually 11am-3pm)

(iii) Memastikan badan sentiasa mendapat air yang secukupnya iaitu dengan meminum air minuman sebelum, semasa dan selepas demo (To ensure adequate hydration before, during and after activities).

(iv) Disarankan untuk meminum:

~ 2 cawan air minuman (500ml) 2 jam sebelum melakukan aktiviti (2 cups of 500ml of water 2 hours prior)
~ 2-3 cawan air minuman (500-750ml) yang menyejukkan badan atau air minuman sukan (sports drink) setiap jam semasa bersenam, bagi aktiviti yang berlangsung selama 60 minit atau lebih (2-3 cups of 500-700ml of cool water or sports drinks per hour for activities lasting for 60 minutes or more),
~ Dalam masa 2 jam selepas melakukan aktiviti (Within 2 hours after activities)

(v) Pemakaian seharuslah berkebolehan untuk menyejat peluh daripada kulit dengan baik (clothing that allows easy evaporation of sweat from the skin), berwarna cerah (light coloured), ringan dan tidak ketat (light weight and loose fitting) serta memberikan perlindungan daripada sinaran matahari (provides protection against the sun).

Semoga dengan nasihat ini memberi kekuatan kepada para pendemo agar terus cekal menentang kezaliman dan salah tadbir negara.

DR GHAZALI HASBULLAH
Momento14
(Pertubuhan menuntut Perubahan Siasah Negara) - HARAKAHDAILY 9/4/2016

Share on Myspace