Israel gali bawah Masjid Al-Aqsa haram - Unesco

HARAKAHDAILY | .

Sebuah resolusi Unesco menyatakan bahawa Al-Aqsa dan tempat suci lain di Hebron dan Bethlehem merupakan "bahagian integral Palestin". Kenyataan ini membuat kesal kerajaan zionis yahudi.

Unesco juga mengutuk Israel, "pemerintahan penjajah," kerana menanam kubur palsu di tanah perkuburan Muslim, lapor World Buletin, Selasa lalu.

Dua tujuan ziarah kaum muslim, Masjid Ibrahimi (gua para leluhur) di tengah-tengah kota tua Hebron dan Masjid Bilal bin Rabah (Makam Rachel) di Bethlehem, diberi nama dalam laporan tersebut sebagai "laman Palestin". Draf keputusan dewan eksekutif Unesco di Palestin yang dijajah tersebut dikeluarkan pada tarikh 11 April 2016.

Badan khusus PBB yang menangani masalah Pendidikan, Keilmuan, dan Kebudayaan ini "menegaskan kembali bahawa dua tapak berkenaan yang terletak di Hebron dan di Betlehem merupakan bahagian integral dari Palestin" dan "tidak meluluskan penggalian haram Israel, pekerjaan, pembangunan jalan peribadi untuk peneroka dan tembok pemisah di dalam Kota Tua... Hebron yang sedang berlangsung, yang akan menjejaskan integriti laman web," kata kenyataan itu.

Unesco juga mengecam serangan Israel terhadap umat Islam di Al Haram Al-Sharif, dan tempat sucinya, Masjid Al-Aqsa.

"Unesco mengutuk keras tindakan Israel dan langkah-langkah menyalahi undang-undang terhadap kebebasan beribadah dan akses Muslim menuju tapak suci mereka Masjid Al-Aqsa/Al-Haram Al Sharif dan meminta Israel, kerajaan penjajah, untuk menghormati status quo tapak bersejarah tersebut dan agar segera menghentikan kesemua tindakan mereka," kata kenyataan itu lagi.

Unesco meminta Israel untuk menghentikan "larangan bagi umat Islam untuk mengebumikan jenazah di beberapa tempat dan melarang penanaman kubur palsu Yahudi di tanah perkuburan Muslim".

Unesco juga mengkritik "sekatan zionis terus menerus di Jalur Gaza" yang menyebabkan "jumlah korban antara anak-anak Palestin yang tidak boleh diterima" serta mengecam "serangan terhadap sekolah-sekolah dan kemudahan pendidikan dan budaya dan penolakan akses pendidikan". (Eramuslim)

Share on Myspace