PBB: Muslim India sukar tinggal di tempat selayaknya

HARAKAHDAILY | .

LAPORAN yang dirangkum oleh PBB mengemukakan bahawa Muslim India mengalami diskriminasi dalam usaha mendapatkan tempat tinggal yang selayaknya, lapor MV, semalam.

Leilani Farha, penyusun laporan mengambil sampel di mana perumahan di bandar-bandar besar India, tuan tanah, broker estet, dan penjual hartanah sering kali menolak untuk menyewakan hartanah mereka kepada seseorang Muslim atau memberikan sebuah tempat tinggal dengan keadaan yang tidak layak.

Di bawah undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, ada kewajiban oleh semua pihak terutama pihak berkuasa kerajaan untuk memastikan perlindungan terhadap masyarakat dari diskriminasi oleh pelaku swasta, misalnya dari tuan tanah dan pemaju.

Farha, seorang peguam dan aktivis anti kemiskinan dari Ottawa yang merupakan duta PBB, mengatakan bahawa umat Islam yang mewakili 14% daripada penduduk India di beberapa bahagian negara itu Muslim meninggalkan rumah mereka dan berhijrah ke tempat-tempat di mana umat Islam lain hidup, sering kali di kawasan setinggan.

Pada tahun 2002, rusuhan Gujarat memaksa sejumlah besar umat Islam meninggalkan rumah mereka.

Dalam cadangannya, Farha meminta kerajaan untuk membuat undang-undang untuk mengekang segala bentuk diskriminasi perumahan terhadap seseorang atau kumpulan, terutama agama dan etnik minoriti, perempuan, dalit dan asing sama ada untuk sewa atau miliki rumah.

Dia juga menyarankan kerajaan untuk melakukan kaji selidik dan mengenali semua penempatan setinggan yang ada termasuk di mana umat Islam atau agama minoriti lain berada, dan memberikan tempat tinggal yang layak bagi semua penghuninya.

India terus berjuang dengan warisan peminggiran sosial yang tertanam selama berabad-abad, dan diskriminasi dari kumpulan orang tertentu, seperti kasta, suku dan perempuan. [Rf/Islampos]

Share on Myspace