Keganasan tidak ada tempat dalam agama kita - Erdogan

HARAKAHDAILY | .

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, semalam mengatakan bahawa masyarakat antarabangsa telah gagal untuk mengambil sikap tegas bersatu menentang keganasan.

Kenyataan Erdogan itu datang dalam ucapannya di Forum Global Perikatan Ketujuh Tamadun PBB (UNAOC) di ibu negara Azerbaijan Baku, Anadolu Agency melaporkan.

"Sebagai masyarakat antarabangsa, kita masih sangat jauh dari usaha mencapai matlamat dasar dari pakatan," kata Erdogan, sambil menambah bahawa masyarakat antarabangsa juga gagal mengatasi mentaliti yang berpusat pada prasangka, agama, asal-usul, dan budaya.

"Tidak ada iman, agama, budaya, atau hati nurani yang bersetuju menghilangkan kehidupan seseorang tanpa hak. Islam terutama adalah agama yang namanya bererti damai. Apakah agama yang maknanya adalah damai membolehkan keganasan?" tanya Erdogan.

"Keganasan tidak mempunyai tempat dalam agama kita, dan organisasi seperti ISIS yang muncul atas nama Islam tidak ada hubungannya dengan Islam," tambah Erdogan.

Erdogan juga berkata dunia gagal mengambil sikap bersatu melawan rasa sakit yang disebabkan oleh bom selepas bom meletup di Syria, Iraq, Nigeria, Perancis, Pakistan, Turki, dan Belgium.

"Kami gagal mencari penyelesaian untuk sengketa politik, ketidakadilan dan ketidakadilan yang melahirkan persekitaran kekerasan," kata Erdogan.

Erdogan berkata dunia perlu bekerja untuk perdamaian dengan perjuangan bersama menentang kesukuan, perkauman, dan keganasan. [Islampos]

Share on Myspace