Kecam hukuman mati ke atas Amir Jamaat Islami

HARAKAHDAILY | .

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengutuk dan mengecam sekeras-kerasnya hukuman mati yang telah dijatuhkan ke atas Amir Jamaat Islami Bangladesh, Maulana Motiur Rahman Nizami awal pagi semalam di Penjara Pusat Dhaka.

Maulana Motiur Rahman Nizami telah digantung di Penjara Pusat Dhaka pada Rabu, 12.01 pagi waktu tempatan selepas Mahkamah Agung menolak rayuan akhir beliau terhadap hukuman mati dikenakan oleh satu tribunal khas yang diwujudkan pada tahun 2010 oleh Perdana Menteri, Sheikh Hasena Wazed untuk tuduhan membunuhan, rogol dan merancang pembunuhan beramai-ramai ketika perang menuntut kemerdekaan daripada Pakistan pada tahun 1971.

DPPM berpendapat tindakan mengenakan hukuman gantung kepada Maulana Motiur Rahman Nizami adalah lebih kepada tindakan permusuhan politik, balas dendam serta bertujuan melenyapkan pengaruh Jamaat Islami Bangladesh dan pimpinannya terhadap rakyat Bangladesh itu sendiri. Maulana Motiur Rahman Nizami sebelum ini pernah dilantik sebagai Menteri Kabinet.

DPPM mendoakan agar seluruh warga Jamaat Islami dan seluruh saf pimpinannya agar tabah serta cekal dalam perjuangannya memartabatkan Islam demi kesejahteraan dan kemakmuran Bangladesh serta rakyatnya.

DPPM turut merakamkan ucapan takziah dan simpati kepada keluarga Maulana Motiur Rahman Nizami di atas hukuman yang dikenakan ke atas beliau serta mendoakan agar beliau dikurniakan syahid.

DPPM juga mendesak serta berharap agar Kerajaan Bangladesh pimpinan Sheikh Hasena Wazed agar menghentikan segala intimidasi, penindasan, sekatan serta kekejaman yang dikenakan terhadap pimpinan serta anggota Jamaat Islami dalam usaha untuk terus berkuasa di Bangladesh.

MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia
12 Mei 2016 | 5 Syaaban 1437 - HARAKAHDAILY 12/5/2016

Share on Myspace