Ini tahap kekuatan bersih PAS hari ini

TIMMY SAY | .

Hari ini, sekurang-kurangnya kita tahu takat mana kekuatan PAS di dalam pembangkang.

Rupa-rupanya PAS ada saham 47% hingga 53% sokongan daripada undi yang didapati oleh keseluruhan pembangkang. Ini tahap kekuatan bersih PAS hari ini setelah dipecahkan, dilanyak kiri kanan, dituduh pelbagai dan diletakkan pelbagai persepsi oleh mereka yang tidak menyukai perjuangan PAS, selama setahun lebih dan lebih-lebih lagi setelah RUU dibentang.

Terbukti, PAS ada kekuatannya sendiri, yang dimilikinya sendiri dan tidak mampu diganti mana-mana parti.

Dan inilah sokongan yang dibawa PAS ke dalam Pakatan dahulu. Dan inilah kehilangan daripada Pakatan apabila PAS tidak lagi bersama.

Bagaimana pula dengan kekuatan blok pembangkang yang satu lagi?  Yang pasti mereka tidak berada dalam lingkungan 50% kerana apa yang didapati bukan berdasarkan kekuatan bersih mereka kerana kali ini mereka mempunyai faktor TDM, yang tidak diketahui nilainya.

Di Sungai Besar, walaupun PAS di tempat ketiga, tapi hakikatnya PAS hanya kurang 700 undi walaupun terpaksa menghadapi BN dan blok pembangkang yang didukung MB Selangor (di negeri MB Selangor sendiri) dan Dr Mahathir.

Satu lagi berita baik ialah persepsi bahawa 99% undi Cina ada di tangan sebuah parti akhirnya hancur berderai. Ia kesedaran yang bagus kerana tumpulnya senjata ini kononnya segala yang dibangkitkan parti itu dipersetujui oleh orang Cina sebab realitinya tidak sedemikian.

Share on Myspace