Ramadan melatih kita menjadi insan yang prihatin

HARAKAHDAILY | .

PERUTUSAN AIDILFITRI 1437

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Walillahil Hamd

وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ.

" .. Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah (dengan takbir dan tahmid) kerana mendapat pertunjuk-Nya dan supaya kamu bersyukur (Surah Al-Baqarah:185).

Alhamdulillah marilah kita panjatkan syukur kepada Allah SWT kerana telah menganugerahkan Ramadan yang sangat bermakna kepada kita semua. Semoga Ramadan kali ini menjadi Ramadan terbaik dalam hidup kita dengan menatijahkan taqwa.

Ramadan adalah bulan yang penuh seribu hikmah, membina diri menjadi insan yang benar-benar bersifat hamba yang taat dan patuh sepenuhnya kepada perintah Allah SWT.

Ramadan juga melatih kita agar menjadi insan yang prihatin terhadap masyarakat terutama golongan lemah yang memerlukan pembelaan dan bantuan.

Ramadan juga adalah bulan mujahadah yang mendidik jiwa setiap insan muslim bukan sekadar membina jati diri taqwa di peringkat individu, bahkan mujahadah membela nasib Ummah dan agama Islam sebagai agama yang diturunkan oleh Allah SWT.

Aidilfitri 1437H sekali lagi disambut dalam keadaan Umat Islam sangat lemah. Banyak tanah air umat Islam sedang dilanda perpecahan dan peperangan saudara. Negara-negara umat Islam jauh ketinggalan dari segala sudut berbanding Negara-negara bukan Islam.

Keadaan ini berlaku kerana jauhnya Ummah daripada petunjuk Allah SWT. Semoga Aidilfitri kali ini memberikan sinar harapan yang gemilang buat seluruh Ummah.

Kepada seluruh umat Islam, “Selamat Menyambut Aidilfitri” dengan semangat kemenangan dan semangat taqwa yang telah berjaya dibina disepanjang “Tarbiah Ramadan”.

Kepada seluruh ahli PAS, raikanlah Aidilfitri kali ini dengan semangat membara untuk terus bekerja sekuat daya untuk menegakkan Agama Allah SWT di persada negara.

“Beristiqamah Hingga Kemenangan”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS – HARAKAHDAILY 2/7/2016

Share on Myspace