Islam tidak larang hiburan selagi ikut syariat

KHALID NAYAN | .

SATU konsert akan berlangsung di Stadium Melawati Shah Alam pada 25 Julai 2016 yang juga mendapat kelulusan dari Kerajaan Negeri di bawah pentadbiran Azmin Ali.

Konsert yang akan mempersembahkan seorang artis dari Amerika Syarikat iaitu Selena Marie Gomez yang juga diberi jolokan sebagai paling seksi. Pernah berperanan salah satu watak di dalam filem "Another Cinderella Story" juga pernah berpasangan dengan seorang penyanyi lelaki terkenal iaitu Justin Bieber.

Islam tidak pernah melarang dalam hiburan selagimana batas syariah dijaga tetapi sekiranya ada sikap melampau dalam hiburan sehingga membuka jalan kemaksiatan maka wajib ditutup jalan itu supaya umat Islam tidak terjebak dengan gejala tersebut.

Malangnya ada dalam kalangan umat Islam sendiri memberi jalan malah mengatakan "seksi itu ciptaan Tuhan" memang betul tetapi adakah tuhan membenarkan seksi itu di tayangkan di khalayak ramai?

Kalau kita lihat agama penyanyi tersebut yang memeluk agama Khatolik, mari kita lihat rahib-rahib mereka sendiri tidak menunjukkan keseksian malah menutup bentuk badan mereka. Bagaimana tiba-tiba ada umat Islam yang redha dengan keseksian itu ditayangkan di khalayak ramai  malah sehingga menghalang bilamana pihak PAS cuba menyekat konsert itu diteruskan demi menyelamatkan ummah.

Allah berfirman dalam surah At Taubah ayat 67:

الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ ۚ يَأْمُرُونَ بِالْمُنْكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ ۚ نَسُوا اللَّهَ فَنَسِيَهُمْ ۗ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, setengahnya adalah sama dengan setengahnya yang lain; mereka masing-masing menyuruh dengan perbuatan yang jahat, dan melarang dari perbuatan yang baik, dan mereka pula menggenggam tangannya (bakhil kedekut). Mereka telah melupakan (tidak menghiraukan perintah) Allah dan Allah juga melupakan (tidak menghiraukan) mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu, merekalah orang-orang yang fasik.

Oleh itu tanda sayangnya kami sesama muslim, marilah kita kembali kepada Islam sebenar, buangkan sifat-sifat yang boleh menyebabkan kita terhumban di dalam neraka Allah disebabkan kita menghalang kebaikan dan mengajak kepada kemungkaran.

Allah berfirman dalam surah At Taubah ayat 68:

وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

Dengan ini kami dari Lajnah Dakwah Pas kawasan Klang membantah dengan sekerasnya konsert Selena Gomez yang akan berlansung di Shah Alam. – HARAKAHDAILY 22/7/2016

Penulis ialah Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Klang

Share on Myspace