Razif ibarat pepat di luar runcing di dalam

HARAKAHDAILY | .

PERIBAHASA ‘pepat di luar, runcing di dalam’ amat sesuai diberikan kepada MB Terengganu, YAB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman kerana sikap ‘makan dalam’ beliau, amat ketara mutakhir ini. Peribahasa ini bermaksud luaran nampak bagus, tetapi dalaman mempunyai agenda yang tidak baik.

Saya merujuk kepada kenyataan terbaharu MB pada Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Umno Bahagian Kuala Terengganu di Stadium Negeri, yang mana jelas cuba mengugut ataupun cuba merasuah rakyat di Kuala Terengganu dengan menjanjikan kemudahan sewa beli daripada sewaan biasa untuk memiliki rumah di Program Perumahan Rakyat (PPR), Padang Hiliran, sekiranya Umno menang di semua Dun di dalam Parlimen Kuala Terengganu yang telah disiarkan di akhbar semalam.

Manakala mantan MB Datuk Seri Ahmad Said dan Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan, Datuk Halimah Sadique menyatakan bahawa projek ini sememangnya untuk sewa beli bagi mereka yang berpendapatan RM2,500 kebawah.

Nampak seperti mahu membantu rakyat memiliki rumah, tetapi akhirnya, mahu jadikan umpan untuk memancing undi.

Sedarkah beliau bahawa PPR yang bernilai RM125 juta itu adalah datang dari wang rakyat juga? Tiadakah rasa malu oleh MB dengan membuat ugutan atau rasuah cara kebudak-budakan sebegitu?

Beliau mungkin ingin mengikut jejak langkah PM yang pada satu masa dahulu menyatakan hal yang hampir serupa di Sibu, ‘I help you, you help me’ ketika kempen pilihan raya di sana.

Jelas inilah rasuah politik yang sangat jijik oleh orang yang dikatakan sebagai ingin menghapuskan rasuah di Terengganu, tetapi sebaliknya, mengisytiharkan penawaran rasuah pilihan raya yang sangat jelas, walaupun PRU masih belum diketahui bila.

Razif mengesahkan kepada rakyat Terengganu bahawa slogan Transformasi Terengganu Baharu (TTB) bawaannya hanyalah retorik bagi mengaburkan mata rakyat. Cantik dipandang dari luar, tetapi menikam rakyat dari dalam.

Kenyataan terdesak MB ini, mungkin datang dari tekanan yang beliau hadapi ketika ini iaitu penarikan balik darjah kebesaran oleh Tuanku Sultan Terengganu, tekanan dalaman dari mantan MB, Exco Umno sendiri, isu viral Azizuhasni Awang yang tidak dilayan oleh pihak beliau, penarikan pembiayaan pendidikan kepada pelajar pintar anak Terengganu ke luar negara, isu telaga minyak Bertam yang tidak dituntut, isu wang royalti Terengganu yang diguna sewenang-wenangnya oleh pihak lain, kehadiran luar jangka NGO-NGO yang mewakili rakyat ke Kongres Rakyat baru-baru ini bagi menyatakan pendirian mereka terhadap kerajaan Negeri dan banyak lagi.

Dan paling kuat tekanan yang berlegar sekarang ini dan desas-desus yang kuat, bekas MB Datuk Seri Ahmad Said akan berjaya dalam pertembungan dengan beliau, iaitu menyingkirkan Ahmad Razif dari kerusi MB sebelum akhir tahun ini. Mungkinkah Razif menjadi MB yang paling banyak terpalit isu walaupun baharu dua tahun lebih menjadi MB?

Isu yang hampir sama, terjadi kepada penduduk pangsapuri Ladang Gemilang suatu ketika dahulu yang dijanjikan sewa beli, tetapi diubah kepada penyewaan sahaja. Alhamdulillah berkat kerja keras Adun Ladang serta PAS Terengganu dan beberapa pihak lain lagi yang tidak putus asa mendesak kerajaan Umno bagi memberikan yang terbaik kepada rakyat sama ada di dalam ataupun di luar Dun, akhirnya kerajaan akur dengan desakan untuk menjadikannya sebagai sewa beli kepada penghuninya.

Hal yang hampir sama juga berlaku kepada penghuni apartmen di Pulau Duyung yang telah dipermain-mainkan oleh Umno. Dan PAS Terengganu mendesak kerajaan Umno Terengganu agar melakukan hal yang sama iaitu kaedah sewa beli kepada penghuni di PPR Padang Hiliran, supaya mereka yang kurang berkemampuan akan mempunyai kediaman tetap, tanpa mengira latar belakang politik.

Akhirnya, suka saya berpesan kepada seluruh penghuni PPR Padang Hiliran bahawa, cubaan ugutan dan cubaan merasuah ini, tidak lebih hanyalah menyerlahkan lagi kedhaifan Umno Terengganu dalam melawan kemaraan PAS yang sudah cukup bersedia mengambil alih kerajaan Terengganu.

Hal ini kerana sudah menjadi kenyataan jelas bahawa Parlimen Kuala Terengganu adalah parlimen yang kuat bagi PAS (walaupun dilarikan pengkhianat). Umno mengetahui bahawa mereka tidak akan berjaya merampas kembali kesemua kerusi Dun Kuala Terengganu ini.

Apatah lagi dengan adanya dua kerusi keramat yang menjadi kerusi tetap PAS di Dun iaitu Wakaf Mempelam dan Batu Burok semenjak puluhan tahun lalu.

Jadi apakah maknanya cubaan ugutan dan cubaan merasuah dengan mengenakan syarat Umno mesti menang dahulu keempat-empat Dun ini sebelum anda mendapat kelayakan sewa beli?

USTAZ MOHD NOR HAMZAH
Ketua Penerangan PAS Terengganu
20 Zulqaedah 1437 / 23 Ogos 2016 – HARAKAHDAILY 23/8/2016

Share on Myspace