Sambut baik batal larangan burkini di Perancis

HARAKAHDAILY | .

Pereka burkini Australia, Aheda Zanetti telah menyambut baik keputusan mahkamah pentadbiran Perancis untuk membatalkan larangan burkini. Tetapi, dia mengatakan perjuangan masih diperlukan agar burkini diterima penuh.

"Keputusan mahkamah untuk mencabut larangan tersebut memberikan kita beberapa masa untuk mendidik masyarakat," kata Zanetti kepada Anadolu Agency melalui telefon dari Sydney, pada Sabtu (27/8) malam.

"Akhirnya pihak berkuasa Perancis telah menyedari bahawa baju renang burkini tidak mewakili apa-apa, kecuali bahawa seorang wanita memilih untuk menjadi sedikit sederhana dan ingin berenang. Akhirnya mereka telah mendengar kami," katanya.

Perdana Menteri Perancis Manuel Valls telah mendakwa bahawa Perancis berada dalam 'pertempuran budaya'. Menurutnya baju renang tertutup melambangkan perhambaan perempuan.

Namun ini dibantah oleh Zenetti. "Omong kosong," kata Zanetti.

"Memperbudak pemakainya dengan menghapuskan kebebasan memilih, itulah perhambaan," katanya.

Burkini direka sebagai pakaian yang sesuai dengan orang yang sederhana, atau seseorang yang mempunyai masalah kulit, atau seorang ibu baru yang tidak ingin memakai bikini.

"Saya ingin memberikan kebebasan memilih bagi perempuan, fleksibiliti dan keyakinan yang mereka perlukan untuk mengambil bahagian dalam setiap jenis aktiviti sukan yang mereka inginkan," katanya.

"Burkini mewakili pemakainya, yang boleh menjadi seorang wanita, bukan hanya wanita Muslim, yang mempunyai keinginan untuk kesopanan dan menutup aurat."

Awal minggu ini foto-foto polis bersenjata memerintahkan seorang wanita Muslim membuka burkininya di sebuah pantai di bandar Perancis telah beredar di media sosial. (Islampos)

Share on Myspace