Kita mula dengan naik taraf Mahkamah Syariah

YOHANIS AHMAD | .

Perbilangan adat ada menyebut:

'Adat bersendikan hukum
Hukum bersendikan Kitabullah
Kuat adat tak gaduhkan hukum
Kuat hukum tak gaduhkan adat
Ikut hukum muafakat
Ikut adat muafakat'

Empat ratus tahun dahulu, Negeri Pahang pernah melaksanakan Hukum Kanun di dalam pemerintahannya yang dikenali sebagai Hukum Kanun Pahang. Pemerintah iaitu Sultan Abd Ghafur Mohayiddin Shah suatu masa dahulu meletakkan Al-Quran sebagai rujukan utama hukum pentadbirannya. Hukum Kanun Pahang menggunakan kaedah perundangan Islam mengikut Mazhab Syafie.

Kedatangan penjajah (Portugis, Belanda dan British) ke Melaka dan negeri-negeri lain telah melenyapkan hukum Islam dari pemerintahannya. Islam hanya diguna pakai untuk nikah kawin, pewarisan faraid. Manakala hukum jenayah Islam dan pentadbiran dicabut dan dibuang.

PAS ditubuhkan pada tahun 1951 di bawah kesedaran alim ulamak ketika itu menyedari kepentingan mengembalikan hukum Islam ini kepada masyarakat. Islam mesti diletakkan di tempat teratas. Justeru, PAS sejak penubuhannya sehingga kini:

1) PAS secara terang terangan mengisytiharkan Islam sebagai dasar perjuangannya.

2) PAS tahu jika RUU 355 dan hukum jenayah Islam djelaskan kepada masyarakat dengan cara yang terbaik, masyarakat akan menerima samada islam dan bukan Islam.

3) PAS merisikokan dirinya pada PRU akan datang bahawa ia kehilangan rakan politik dan mungkin undi non muslim, namun PAS yakin bahawa pertolongan Allah akan datang jua jika kita tolong agamanya.

4) PAS yakin bahawa rakan politik tetap akan muncul sekiranya PAS kekal dengan kebenaran (Islam) dan tidak bersifat retorik dalam memperjuangkan hak rakyat.

5) PAS sangat memahami dalam konteks Malaysia (budaya dan perlembagaannya) Islam mempunyai kedudukannya yang tersendiri dan tidak perlulah Gerakan Islam di negara ini menyembunyikan matlamat sebenar perjuangan mereka. Kelebihan itu perlu dimanfaatkan termasuk mendesak Kerajaan melaksanakannya.

6) PAS tidak bersetuju dengan cara menyembunyikan matlamat iaitu dengan cara dapatkan kuasa dahulu kemudian baru bincang atau biarlah orang lain buat, kerana ianya akan tetap berhadapan juga dengan masyarakat.

7) PAS ambil pendekatan untuk berhadapan dengan masyarakat dahulu atau dengan kata lain 'bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian'.

Saya percaya Siti dan Lim akan mengakui kebaikan hukum Islam jika berjaya dilaksanakan. - HARAKAHDAILY 8/9/2016

Penulis ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang.

Share on Myspace