PRU14: Daftar sebelum berakhir Sept

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Orang ramai yang tidak mendaftar sebagai pengundi sebelum berakhir September ini dibimbangi bakal terlepas peluang menunaikan tanggungjawab sebagai pemilih sekiranya Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) diadakan sebelum pertengahan 2017.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata beliau dimaklumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bakal menggunakan senarai daftar pemilih dikemaskini sehingga September sekiranya pilihan raya diadakan pada setengah tahun pertama 2017.
 
“Saya nasihatkan bagi mereka yang dah cukup umur supaya mendaftar sebelum Oktober ini bagi membolehkan nama mereka tersenarai dalam daftar pengundi jika pilihan raya diadakan pada Mac nanti.

“Kalau mereka lewat kemungkinan mereka tidak dapat mengundi melainkan kalau pilihan raya diadakan lebih lewat lagi,” katanya dipetik SelangorKini.

Jelasnya, kegagalan orang ramai mengundi dalam pilihan raya nanti hanya merugikan berikutan rakyat mempunyai hak untuk menentukan pilihan dalam pilihan raya seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara.

Katanya, undian rakyat dalam pilihan raya menjadi lebih penting dalam menentukan hala tuju negara ketika berhadapan dengan pelbagai kemelut getir yang tentunya melibatkan nasib rakyat.

Share on Myspace