Kongres Rakyat Sabah: Membina Sabah Sejahtera

HARAKAHDAILY | .

Kongres Rakyat Sabah akan diadakan pada 2 Oktober 2016 bertempat di Likas Square Kota Kinabalu bermula jam 8.00 pagi.

Matlamat utama kongres ini adalah untuk menghasilkan satu pelan tindakan ke arah mewujudkan masyarakat yang sejahtera.

Beberapa objektif digariskan dalam Kongres Rakyat ini. Antaranya adalah untuk menyediakan satu platform untuk membincangkan isu-isu yang berlaku dalam masyarakat.

Antara tema yang akan disentuh pada kali ini ialah keharmonian beragama, perpaduan, pendidikan, belia, pembangunan luar bandar dan ICT.

Panel-panel bagi kongres rakyat ini ialah Sainuri Yahmin (Pengerusi Concern), Ahmad Kambar (mantan Pengarah Jabatan Perpaduan Sabah dan Labuan), Suhaimi Embong (Presiden Jaringan IT Prihatin Malaysia), Azizul Julirin (Persatuan Siswazah Sabah), Shafik Abdul Rahim (Presiden Gamis) dan Nemron Loveh (Kudat Care).

Ucaptama dengan tema Malaysia Sejahtera akan disampaikan oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang juga merupakan Naib Ketua Kesatuan Ulama Sedunia.

Selain itu dua tokoh utama nasional juga akan hadir dan berkongsi buah fikiran dalam majlis ini. Mereka ialah Datuk Seri Zakaria Jaafar yang merupakan Presiden Yayasan Pencegahan Rasuah Malaysia dan Mohd Azmi Abdul Hamid yang merupakan Pengerusi Kongres Rakyat Malaysia.

Program ini adalah terbuka kepada orang awam dan masuk adalah percuma. Maklumat lanjut boleh hubungi Saudara Khairul di talian 0111177989.

DR ALIAKBAR GULASAN
Penyelaras Sekretariat Kongres Rakyat Negeri Sabah. - HARAKAHDAILY 27/9/2016

Share on Myspace