1438H: Hijrah menegakkan ad-deen

HARAKAHDAILY | .

Dalam menyempurnakan perintah Allah, kewajipan tersebutlah mestilah dilengkapkan dengan menegakkan Islam sebagai ad-deen. Maka cabarannya bukan calang-calang. Pertembungan akan berlaku bila Islam cuba dilaksanakan sebagai satu cara hidup yang komprehensif bukan sekadar anutan dalam pemahaman agama atau religion.

‎يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ

“Wahai Rasul, sampaikan apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu, dan jika kamu tidak melakukan berarti kamu tidak menyampaikan risalah-Nya. Allah menjagamu dari bahaya manusia, sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir” (Al-Maaidah: 67)

Sejak kemasukan penjajahan Portugis pada 1511 di Melaka dan mencapai kemerdekaan pada 1957 sudah 446 tahun umat Islam dijajah dan penjajah berjaya menanamkan benih sekularismenya yang memisahkan agama dan pemerintahan. Islam ialah satu cara hidup yang lengkap merupakan warisan yang dibawa oleh rasul-rasul Allah seperti firmanNya.

‎شَرَعَ لَكُم مِّنَ الدِّينِ مَا وَصَّىٰ بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰ أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ اللَّهُ يَجْتَبِي إِلَيْهِ مَن يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَن يُنِيبُ

Maksudnya: "Allah telah menerangkan kepada kamu- di antara perkara-perkara agama yang Ia tetapkan hukumanya- apa yang telah di perintahkan-Nya kepada Nabi Nuh, dan yang telah Kami (Allah) wahikan kepadamu (wahai Muhammad), dan juga yang telak Kami perintahkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Musa serta Nabi Isa, iaitu: "Tegakkanlah pendirian agama, dan jangan kamu berpecah belah atau berselisihan pada dasarnya" Berat bagi orang-orang musyrik (untuk menerima agama tauhid) yang engkau seru mereka kepadaNya. Allah memilih serta melorongkan sesiapa yang dikehendaki-Nya untuk menerima agama tauhid itu, dan memberi hidayah petunjuk kepada agama-Nya itu sesiapa yang rujuk kembali kepada-Nya (dengan taat)" (As-Syura: 13)

Dalam fasa kedua dakwah Rasulullah SAW melengkapkan ad-deen, sebuah negara yang berdaulat perlu didirikan bagi melaksanakan dasar-dasar sebuah negara yang bertaqwa dan mendapat keampunan daripada Allah maka hijrah ke Madinah menuntut kepada pengorbanan jiwa raga dan harta benda. Allah rakamkan di dalam Al-Quran perancangan jahat musyrikin Mekah untuk memenjarakan, mengusir hingga kepada membunuh Rasulullah SAW.

Allah SWT berfirman:

‎وَإِذْ يَمْكُرُ بِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِيُثْبِتُوكَ أَوْ يَقْتُلُوكَ أَوْ يُخْرِجُوكَ وَيَمْكُرُونَ وَيَمْكُرُ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. Mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Dan Allah sebaik-baik Pembalas tipu daya. (Al-Anfaal: 30)

Tahun 1438 Hijriyah adalah satu lembaran baru dalam kehidupan umat Islam untuk membuat anjakan ke arah memperkasakan Islam sebagai cara hidup yang sempurna untuk dilaksanakan sebagai mana yang dibawa oleh para Rasul yang pernah dikirimkan oleh Allah.

DUPNS mengajak umat Islam di Malaysia seluruhnya menghijrahkan diri daripada kekangan minda jahiliyah yang sempit kepada minda dan jiwa merdeka dalam mengabdi diri kepada Allah agar kemuliaan hidup diri, keluarga, masyarakat dan negara mendapat tempias daripada payungan rahmat Allah dalam mewujudkan negara yang sejahtera dan mendapat keampunan.

Keteguhan ukhuwwah yang mantap sangat diperlukan khususnya pada zaman mutakhir ini yang penuh dengan penyelewengan dan penindasan terhadap umat Islam sendiri. Tanpa kesatuan umat Islam, sudah pasti kita tidak mampu membina tamadun hebat dan hanya menjadi ummah yang dicatur dengan begitu mudah.

Selamat Menyambut Kedatangan Tahun Baru 1438 Hijriyah

كل عام وأنتم بخير

USTAZ RIZUAN RAHMAT
Ketua Dewan Ulamak PAS Negeri Selangor - HARAKAHDAILY 2/10/2016

Share on Myspace