Dr Mahfodz galas amanah dakwah

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Media Kesatuan Ulamak Islam Sedunia mengucapkan sekalung tahniah kepada Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamed atas taklifan baru sebagai Ketua Kluster Dakwah Majlis Perundingan Islam (MPI), lapor laman web Kesatuan Ulamak Islam Sedunia - Asia.

Lantikan itu telah diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 28 September lalu.

Sebelum ini, jawatan itu disandang oleh bekas Mursyidul Am PAS, Allahyarham Tuan Guru Datuk Dr Haron Din yang telah meninggal dunia pada 16 September yang lalu akibat komplikasi jantung di San Francisco.

Menurut timbalan perdana menteri, kluster dakwah telah kehilangan seorang tokoh yang cukup berjasa dan kehilangannya perlu diganti oleh tokoh lain yang boleh membawa kluster ini ke arah penyatuan ummah.

Atas dasar pengalaman dan keilmuan beliau yang tinggi, Dr Mahfodz dilihat insan yang selayaknya menggantikan posisi tersebut.

Beliau bukan sahaja aktif dalam dunia politik malah turut cemerlang dalam bidang akademik.

Sebelum ini, Dr Mahfodz pernah berkhidmat selaku Ketua Jabatan Pengajian Islam di Universiti Malaya serta beberapa lagi institusi pendidikan.

Share on Myspace