Percukaian Islam kurangkan jurang antara dua golongan

ZULHAFEEZ AHMAD ZAHIDI | .

KUALA LUMPUR: Melalui percukaian Islam, jurang dapat dikurangkan melalui cara agihan yang diwajibkan oleh Allah SWT, kata Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat, Ustaz Zaharuddin Mohammad.

Beliau berkata, caranya adalah 2/8 hasil cukai wajib diagihkan kepada golongan miskin dan kerajaan tidak boleh gunakan wang ini untuk perkara lain.

Jelasnya oleh kerana demikian, terkandung dalam Dokumen Hijau, PAS  mencadangkan kepada pihak kerajaan (bukan Umno), 25% atau 2/8 daripada cukai share trading dan corporate saving perlu diagihkan terus kepada golongan miskin.

Beliau menerangkan, apabila diagihkan maka wujud had minimum yang telah ditetapkan oleh Islam iaitu menurut mazhab paling minimum adalah Quut as-sanah.

"Quut as-sanah dengan maksud jika seseorang berpendapatan RM1,000 sedangkan asas perbelanjaannya sebanyak RM1,500 maka kadar minimum yang wajib kerajaan agihkan ialah sebanyak RM500 X 12 (RM6,000).

"Kadar ini adalah wajib. Jika kerajaan Islam mengagihkan kurang daripada itu, maka hukumnya berdosa sebagaimana berdosanya mereka keluarkan zakat RM1,000 daripada RM1,500 yang sepatutnya (diwajibkan oleh syariat).

"Dengan dua cara dan mekanisma ini, ditambah pula 1/6 daripada hasil bumi juga mestilah diagihkan kepada golongan miskin, ditambah lagi dengan sistem wakaf dan sedekah, maka insya Allah golongan miskin dan kaya akan dapat didekatkan dari masa ke semasa.

"Inilah rahsia di zaman khalifah islam termasuk di zaman Saidina Umar Abdul Aziz sehingga tiada lagi golongan miskin dalam negara Islam," ujarnya.

Cetusan itu dinyatakan beliau dalam sesi Q &A Pra Bajet 2017: Dokumen Hijau PAS, 19 Oktober melalui aplikasi atas talian telegram. - HARAKAHDAILY 20/10/2016                   

Share on Myspace