Jalan persekutuan, negeri sentiasa dipantau

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Selangor terus komited dalam memastikan kerja pembukaan jalan persekutuan dan negeri diselenggara dengan baik serta selamat digunakan orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Insfrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Zaidy Abdul Talib berkata, pelaksanaan kerja penyelenggaraan jalan negeri dan persekutuan adalah secara kontrak jangka panjang yang merangkumi kerja senggara rutin, berkala pavemen dan berkala bukan pavemen.

“Pelaksanaan program kajian pavemen adalah satu kaedah saintifik iaitu kekuatan, ketahanan dan kerosakan jalan dinilai secara sistematik," ujarnya dipetik SelangorKini.

Katanya, kerja penyelengaraan jalan negeri akan dibuat berdasarkan senarai keutamaan melalui kajian itu.

“Kos keseluruhan penyelenggaraan rutin, berkala pavemen dan bukan pavemen bagi 2015 di jalan Klang Banting Port Dickson lebih RM3.9 juta,” katanya ketika menjawab soalan berkaitan perancangan kerajaan negeri bagi memastikan permukaan jalan persekutan dan negeri diselenggara dengan baik dari ADN, Telok Datok, Loh Chee Heng.

Beliau berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor telah menerbitkan Garis Panduan Amalan Baik Dalam Kerja Turapan dan Senggara Jalan dan sudah diedarkan kepada semua pegawai JKR sebagai rujukan semasa kerja pengawasan di tapak.

“Spesifikasi pembinaan dan membaiki jalan raya akan sentiasa ditingkatkan.

“Ibu pejabat JKR Malaysia juga sentiasa mengemaskini spesifikasi pembinaan dan selenggara jalan yang dilaksanakan kumpulan pakar mereka,” katanya.

Share on Myspace