TG Abdul Hadi berjaya ketepikan penghakiman ingkar

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Pada jam 2.30 petang tadi, Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu di Sabah telah membenarkan permohonan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk mengenepikan perintah engkar bertarikh 12 Ogos 2016 yang difailkan terhadap dirinya, demikian menurut peguam beliau Hamid Ismail hari ini.

Pada 28 Oktober 2016 lalu, Mahkamah Seksyen Kota Kinabalu telah menunda permohonan Presiden PAS untuk mengenepikan perintah engkar terhadapnya ke hari ini kerana hakim yang mendengar permohonan tersebut mempunyai hal kecemasan.

Sebelum ini, Tuan Guru Abdul Hadi telah disaman oleh Marcel Jude Joseph atas sebuah artikel yang diterbitkan dalam Harakah yang berkaitan dengan Kristian.

TGHH BERJAYA KETEPIKAN PENGHAKIMAN INGKAR

1. Alhamdulillah. Pada jam 2.30 petang tadi, Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu di Sabah telah membenarkan permohonan Dato' Seri Hj Abdul Hadi Awang (TGHH) untuk mengenepikan Penghakiman Ingkar bertarikh 12/8/2016 yang dimasukkan tanpa kehadiran dan pengetahuan TGHH.

2. Penghakiman Ingkar bertarikh 12/8/2016 tersebut telah dimasukkan oleh Peguam Marcel Jude a/l M S Joseph melalui Writ Saman yang difailkan dalam Guaman No. BI-A52NCVC-11-1/2016 (Mahkamah Sesyen di Kota Kinabalu Sabah).

3. Setiausaha Agung PAS, YB Datuk Hj Takiyudin Bin Hassan bagi pihak TGHH dan PAS telah menyampaikan ucapan Tahniah dan Penghargaan kepada Peguam PAS yang mengendalikan kes ini, Tuan Hamid Bin Ismail, Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah merangkap Pengerusi Luham Sabah.

4. Kes ini dianggap selesai kerana Mahkamah Sesyen telah membuang Writ Saman tersebut pada 28 Julai 2016.

Ahmad Lutfi Awang
Setiausaha Lujnah Undang-Undang & Hak Asasi Manusia (LUHAM) PAS – HARAKAHDAILY 7/11/2016

Share on Myspace