Polis, perisik Yahudi menyamar masuk Al-Aqsa

HARAKAHDAILY | .

SEBANYAK 239 warga Yahudi dilaporkan menyerbu masuk Masjid Al-Aqsa sepanjang seminggu seperti dilapor pejabat berita Al-Quds Press dalam laporan semalam.

Daripada 239 warga yang menyerbu masuk dalam tempoh dari tarikh 11 hingga 17 November, sebanyak 34 di antaranya adalah anggota polis dan perisikan Zionis Israel yang menyamar untuk dapat masuk ke kompleks masjid melalui Gerbang Mughrabi yang menjadi jalan masuk khusus Yahudi.

Jumlah tersebut menurun jika dibandingkan dengan tempoh yang sama antara 4 hingga 10 November sebanyak 320 peneroka Yahudi Zionis Israel.

Setelah berjaya memasuki Masjid Al-Aqsa pada hari ketiga perang 1967, Jeneral Mordechai Gur bersama-sama tenteranya merampas kunci-kunci pintu masjid dan menutup pintu masjid selama seminggu untuk melarang solat dan azan di masjid.

Setelah seminggu Jeneral Mordechai Gur mengembalikan kunci-kunci gerbang Al-Aqsa kepada pejabat wakaf Islam, kecuali Gerbang Al-Magharibah yang hingga kini dijadikan pintu masuk warga Yahudi untuk menyerbu Al-Aqsa. (Eramuslim)

Share on Myspace