Kesatuan Ulamak komited bela maruah umat Islam

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Kesatuan Ulamak Islam Sedunia akan bersama dalam Himpunan Solidariti Ummah khusus untuk menyatakan kebersamaan atas derita yang ditanggung rakyat Rohingya di Myanmar.

Himpunan tersebut merupakan gabungan anjuran badan bukan kerajaan (NGO) Islam seluruh Malaysia akan diadakan pada 4 Disember (Ahad) bermula jam 8.00 pagi di Stadium Taman Tasik Titiwangsa.

“Saya mewakili media Kesatuan Ulamak Sedunia (Ettihad) menyeru dan mengajak seluruh umat Islam walau di mana jua kalian berada agar sama-sama dapat menyatakan kebersamaan dalam isu ini," ujar Ustaz Kamal Nazmi Din dipetik laman web Kesatuan Ulamak Islam Sedunia - Asia.

Ini, katanya seiring dengan firman Allah SWT dalam surah Al-Hujurat ayaT 10 menyatakan bahawa sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.

“Himpunan ini menjadi bukti kepada dunia, Islam tidak mengajar umatnya rela melihat kezaliman dilakukan tanpa pembelaan walaupun berbeza garisan sempadan bangsa dan budaya namun usaha perlu dilakukan,” ujarnya.

Beliau mengharapkan semua pertubuhan Islam dapat bersama membantah penindasan kepada umat Islam di Myanmar.

Share on Myspace