Tanggungjawab atas kemanusiaan & persaudaraan

IZWAN ABDUL HALIM | .

SHAH ALAM: Penindasan terhadap etnik Rohingya di Myanmar berpunca dari sikap perkauman dan kepuakan yang menyalahi sifat kemanusiaan, demikian menurut Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Demikian itu katanya, wajib menyeru tindakan atas kemanusiaan, lebih-lebih lagi atas nama Islam yang meletakkan hubungan persaudaraan Islam umpama anggota satu jasad di mana apabila satu anggota sakit, semua anggota juga sakit, berjaga dan demam.

Malah jelasnya, Islam mengajar lebih dari kemanusiaan di mana turut memelihara hak binatang dan lain-lain.

“Penindasan berlaku di Myanmar kerana kelas dan darjat, yang dianggap berbeza di antara orang bukit dengan orang lembah. Setiap manusia mesti menyedari bahawa manusia adalah masyarakat Madani. Ibnu Khaldun mengatakan, “Manusia itu semulajadinya bermasyarakat Madani”, dengan makna mesti bertolong menolong dan berhubung di antara satu sama lain.

“Orang bukit tidak boleh hidup tanpa orang lembah. Orang lembah tak boleh hidup tanpa orang bukit. Orang darat tak boleh hidup tanpa orang di laut. Orang laut tak boleh hidup tanpa orang di darat. Kerana sifat kejadian manusia mesti bertukar-menukar kebolehan dan pendapatan di antara satu sama lain.

“Orang bukit tak boleh makan kayu, tak boleh makan batu di atas bukit, mesti ada hasil-hasil lembah. Orang lembah memerlukan rumah kediaman dan alat-alat hasil daripada bukit. Begitulah laut dan darat. Maka Islam menetapkan manusia adalah bermasyarakat Madani, walaupun mereka berbeza agama, berbeza bangsa dan kaum, mestilah berhubung di antara satu sama lain.

“Di atas sifat ini, sehingga hari ini orang-orang Islam termasuk di Malaysia ini, boleh hidup masyarakat majmuk. Seorang Cina, seorang India boleh berkedai di kampung Melayu. Orang asing boleh hidup dalam masyarakat Pakistan yang beragama Islam. Ini adat yang diajar oleh Islam,” ujarnya pada Himpunan Peduli Ummah “Pray 4 Rohingya” di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, di sini malam semalam.

Tegas beliau, dalam masalah kemanusiaan mesti bersatu dan mengambil tanggungjawab, biarpun saling berbeza pendapat kerana berbalah perlu ada batas dan sempadan.

Kerana itulah terangnya, beliau dari parti pembangkang boleh duduk bersama kerajaan, kerana penindasan yang berlaku ke atas pihak minoriti sangat mendukacitakan termasuk orang Islam digambar sebagai melakukan keganasan.

Turut disentuh adalah mengenai pemergiannya ke Iran di mana menurut beliau, peperangan sesama Arab di Iraq, Syria dan Yaman menyebabkan ummah terlupa kepada masalah Palestin dan saudara sendiri.

Sedangkan jelasnya, apabila dirujuk kenyataan George H. W Bush, George W Bush, Colin Powell, Condoleezza Rice, Hillary Clinton dan lainnya didapati mereka itu menyebabkan peperangan antara Sunni dan Syiah serta menolong di satu pihak.

“Lepas itu barulah ada fatwa-fatwa ulama. Sangat malang, ulama bercakap lepas Amerika bercakap. Apa kerja macam ini? Sepatutnya kita tumpukan kepada masalah umat Palestin, masalah Myanmar, masalah Rohingya dan masalah-masalah yang lain.

“Esok saya akan ke Indonesia, lepas Iran pergi Indonesia, nanti (orang kata) jadi Jawa pula. Nak bincang rakan-rakan Indonesia tentang Rohingya. Lepas Indonesia, nak pergi ke Thailand, nak jumpa rakan-rakan di Thailand. Ini tanggungjawab bukan nak tunjuk ek (berlagak), kewajipan kita sebagai manusia dan sebagai orang Islam,” terang beliau.

Menurutnya, penganjuran sedemikian dapat meluahkan rasa hati namun tidak memadai di mana perlu disusuli dengan tindakan.

Perkara yang terjadi juga katanya, adalah ujian ke atas umat Islam sejauh mana menunaikan tanggungjawab sesama Islam dan sebagai manusia.

“Walaupun Allah maha berkuasa untuk mengubah dunia dalam sekelip mata, “kun fayakun”, mengapa Allah Taala tak turunkan bencana di Myanmar? Allah Taala nak uji kita manusia ini, sejauh mana kita sabar, sejauhmana kita  menunaikan kewajipan, syukur kesenangan kita untuk membantu saudara kita yang susah, yang menderita,” jelasnya. – HARAKAHDAILY 24/12/2016

Share on Myspace