15
Tue, Oct
20 Artikel Baru

AHLI Parlimen Kulai, Teo Nie Ching menyerlahkan kebiadaban, kebencian dan permusuhan diri dan parti diwakilinya iaitu DAP apabila secara angkuh terus melanjutkan penghinaan ke atas Presiden PAS menerusi karikatur terbaru karya Fahmi Reza yang dikongsi di laman rasmi ‘facebook’ beliau.

Walaupun provokatif dimulakan Nanyang Siang Pau minggu lalu itu telah disusuli permohonan maaf oleh akhbar berkenaan, namun seperti dijangka ianya akan berentetan dan kini pihak-pihak terbabit merekayasa atas nama kebebasan yang sebenarnya melindungi agenda mereka.

Bermakna mereka memandang enteng bantahan dan amaran yang telah dizahirkan umat Islam kerana penghinaan itu adalah terjemahan penentangan DAP dan sekutunya kepada usaha memartabatkan agenda Islam khususnya dilakukan Presiden PAS selaku Ahli Parlimen Marang menerusi RUU Pindaan Akta 355.

Apakah setelah gagal di Dewan Rakyat, kini DAP berkesumat secara bebal dan tidak matang dengan meluaskan penghinaan seperti itu? Apakah kesombongan itu wajar dengan mengusik sensitiviti agama dan menyemarakkan api kemarahan? Mahukah ketenteraman awam digadai oleh ketegangan kaum gara-gara persepsi ini?

Kalian harus belajar, akui dan insaf untuk mengambil pengajaran bahawa tindak balas ekstrem adalah kemungkinan yang sentiasa wujud. Tetapi jangan dikejutkan dari tidurnya oleh tindakan emosi kalian cetuskan. Banyak pemikiran di luar sana yang lebih bebas radikalisme ekspresi dan satiranya.

Kami bimbang ianya bukan sahaja menimpa kamu, malah menjadi beban kepada kita semua. Jangan digugat keharmonian kita bersama yang telah berusia lebih enam dekad. Juga jangan hancurkan ianya dengan mudah semata-mata perkara yang tidak dipersetujui.

Sedangkan RUU355 adalah hak umat Islam dan ianya selaras dengen keluhuran undang-undang. Menggoncangnya secara tidak bertatasusila dan kesopanan hanyalah menzahirkan motif buruk kalian kepada perlembagaan, raja dan negara ini yang telah menjadikan Islam sebagai naungannya.

Kami menggesa Nie Ching memohon maaf dengan jujur tulus ikhlas dan menyesali perbuatannya, serta segera memadamkan karikatur tersebut dalam tempoh 24 jam. Ini bukan masa keseronokan, tetapi keingkaran anda akan menempuh sekurang-kurangnya tindakan perundangan.

JUWAHIR AMIN
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Negeri Johor – HARAKAHDAILY 15/4/2017

APA makna “kemelut”? Berdasarkan semakan dengan Kamus Dewan Edisi Keempat “kemelut” adalah keadaan yang genting atau berbahaya.

Adakah RUU 355 mengundang bahaya hingga perlu ditentang sebegitu rupa?

Sebagai seorang Islam yang yakin dengan keadilan Islam, usaha memartabatkan Mahkamah Syariah perlu disokong oleh semua yang cintakan keadilan dan kedamaian. Undang-undang disediakan untuk menghukum orang yang bersalah, namun dalam Islam tujuannya ditambah lagi iaitu sebagai langkah mendidik supaya manusia beradab.

Amat malang apabila terdapat segelintir ilmuwan Islam yang memperkecilkan usaha memartabat perundangan Islam dengan beralasan bahawa penguatkuasaan perundangan jenayah Islam buat masa ini bertentangan dengan tujuan syariah (Maqasid Syariah) yang perlu didahulukan kerana suasana dalam negara yang belum mengizinkan (tidak kondusif). Selain dari itu mereka juga berhujah bahawa negara yang mengamalkan perundangan Islam masih mundur ekonominya dan mencatat kadar jenayah yang tinggi.

Jelas mereka ini tidak melakukan kajian ilmiah. Antara tujuan-tujuan Syariah (maqasid Syariah) ialah untuk memelihara agama, nyawa, keturunan, maruah diri (kehormatan) dan harta. Jelasnya tujuan pelaksanaan undang-undang syariah antaranya ialah mengurangkan jenayah.

Saya perturunkan disini antara indikator jenayah yang boleh digunapakai ialah bilangan banduan per 100,000 penduduk. Data ini boleh didapati dengan mudah diinternet. http://www.prisonstudies.org/.

"Antara" maknanya ada yang lain lagi. Saya hanya perturunkan satu di sini kerana masalah ruang.

Di tempat kedua tertinggi dalam senarai yang disiarkan ialah Amerika Syarikat dengan kadar 666 banduan bagi setiap 100,000 penduduk. Amerika Syarikat adalah negara maju, maju dari banyak segi, ketenteraan, pembangunan, ekonomi dan tamadun. Namun negara yang dianggap bertamadun ini masih mencatat kadar banduan yang tinggi berbanding negara-negara yang dianggap mundur. Ini adalah bilangan banduan, BUKAN bilangan penjenayah. Maknanya bilangan penjenayah tentu lebih ramai.

Thailand, sebuah negara anarki yang mengamalkan agama Buddha berada di tempat ke-12 dengan bilangan banduan seramai 424 orang bagi setiap 100,000 penduduk. Finland di tangga ke-190 (57 banduan/100,000 penduduk) diikuti Sweden di tempat ke-192 dengan 53 banduan bagi setiap 100,000 penduduk. Finland dan Sweden dikatakan negara yang sistem pendidikannya cukup maju berada jauh mengatasi Pakistan dari sudut kadar banduan yang serba kekurangan.

Arab Saudi berada di tangga ke-96 dengan bilangan banduan seramai 161 bagi setiap 100,000 penduduk. Sudan di tangga ke-199 dengan bilangan  banduan seramai 50 bagi setiap 100,000 penduduk dan Pakistan di tangga 206 dengan bilangan  banduan seramai 43 orang bagi setiap 100,000 penduduk.

Saya ambil tiga negara ini kerana ketiga-tiganya melaksanakan perundangan Islam. Data ini dengan jelas menunjukkan bahawa negara yang mengamalkan perundangan Islam akan dibantu oleh Allah dalam bentuk pengurangan jenayah dengan tidak menafikan bahawa banyak lagi perlu dilakukan untuk memajukan negara mereka. Namun kondusif atau tidak kondusif bukan syarat untuk melaksanakan perundangan Islam.

Apa ukuran kondusif menurut mereka yang menentang pelaksanaan perundangan Islam? Mereka tidak pernah mendatangkan fakta kondusif. Yang disebut ialah “banyak lagi masalah lain seperti tekanan ekonomi, kemiskinan, rasuah dan lain-lain yang perlu diutamakan.”

Jika ekonomi menjadi ukuran, berikut adalah senarai kedudukan negara menurut kajian yang dilakukan oleh Economist Intelligence Unit (EIU) dan disenaraikan dalam “Worldwide Cost of Living 2017 – A ranking of the world’s major cities”. Bandaraya New York (US) mendapat 100 mata dan diletakkan di tempat ke-9 teratas dalam kos hidup termahal.

Pakistan berada di tempat ke-130 (ke-4 paling bawah) dengan 44 mata. Maknanya kos hidup di negara yang dianggap maju jauh lebih mahal daripada hidup di Pakistan yang jauh lebih murah. Untuk mendapatkan 1kg roti di New York pengguna perlu belanjakan US$7.95 berbanding di Karachi yang hanya memerlukan US$1.69.

Ini hanya sebahagian kecil bukti. Banyak lagi bukti yang boleh dibawakan namun ia memerlukan ruang yang panjang untuk dibincangkan.

Jelas dan nyata bahawa apa juga alasan yang disebutkan, ia hanya sekadar alasan untuk menghalang perundangan Islam dilaksanakan. Kerana apa mereka tidak mahu dilaksanakan? Jawapan mudahnya ialah kerana mereka takut Islam menjadi agama pilihan apabila keadilan perundangan Islam dapat dibuktikan.

PROF. MADYA DR. MOHD FUAD MOHD SALLEH
Presiden Ilmuwan
13 April 2017. – HARAKAHDAILY 13/4/2017

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله.

1. RUU 355 adalah bertujuan meningkatkan kadar hukuman kepada kesalahan Syariah yang dibicarakan di Mahkamah Syariah di negeri-negeri khusus untuk umat Islam.

2. Hukuman sebagai satu proses pendidikan adalah suatu yang rasional bagi seorang pelaku kesalahan yang tidak mampu disekat melakukan kesalahan oleh pendidikan berupa nasihat dan peraturan.

3. PAS telah membentangkan hujah dan rasional RUU 355 di Dewan Rakyat secara rasmi pada 6hb April 2017 menerusi YB Marang dan YB Kota Bharu. Rakyat dan juga ahli parlimen mempunyai ruang masa yang luas untuk meneliti hujahan sebelum perbahasan dibuka nanti di Dewan Rakyat. Insya Allah lebih ramai yang menentang akan berubah menjadi pendukung apabila dakwah dan penjelasan diperluaskan.

4. RUU 355 adalah Dakwah.  Ia memberi peluang untuk rakyat lebih mengenali Islam dan undang-undang Islam, dan menyedari tanggungjawab memperkasakan Islam dan Mahkamah Syariah di negara ini. Ia adalah dakwah yang besar yang sedang masuk jauh ke sanubari setiap muslim di negara ini dan sedang menembusi pasaran baru ke hati-hati bukan Islam. Dakwah memerlukan masa dan kesabaran.

5. Namun, penentangan keras oleh ahli parlimen PH di awal usaha pembentangan sehingga lahirnya aksi yang menjengkelkan di Dewan Rakyat seterusnya kenyataan media menolak RUU 355 seusai sidang mengajak rakyat menilai apa sebenarnya rasional penentangan Pakatan Harapan?

6. Jika RUU 355 dikatakan permainan Umno maka mudah sahaja.  Sokonglah RUU 355 pasti berakhirlah permainan Umno.

7. Jika RUU 355 dikatakan pemecah belah pakatan pembangkang maka mudah sahaja. Sokonglah RUU 355 pasti bersatulah pembangkang.

8. Jika dibuat alasan kononnya PH mahukan pemerkasaan Mahkamah Syariah yang menyeluruh bukan hanya pemerkasaan kadar hukuman maka mudah sahaja.  Bawalah usul baru memperkasakan Mahkamah Syariah dan jangan lupa, sokonglah RUU 355 sekarang.

9. Jika RUU 355 dikatakan menimbulkan polemik di kalangan rakyat maka mudah sahaja. Hentikanlah polemik dengan PH menyokong RUU 355.

10. Tapi adakah itu semua alasan sebenar penolakan? Tidak. Mereka tiada alasan dan hujah rasional kerana
- RUU 355 adalah mengikut perlembagaan.  
- RUU 355 adalah hak orang Islam.  
- RUU 355 tidak melibatkan bukan Islam.

Mereka tidak menentang RUU kerana hujah rasional. Mereka menentang kerana sentimen.

11. Sebenarnya PH menari mengikut tarian DAP yang menentang sebarang usaha pemerkasaan Islam dalam negara ini.  ITULAH SEBENARNYA.

12. Pemerkasaan Islam umpama panah dan petir yang menusuk ke telinga mereka lalu mereka menutup telinga dengan kedua belah tangan kerana ketakutan.

13. Salah seorang pemimpin pembangkang seumpama orang gila ketakutan atau dirasuk syaitan apabila pembentangan usul mahu dimulakan oleh YB Marang.

14. Mereka sudah terlupa bahawa memperkasakan Islam adalah hak rakyat Muslim di negara yang meletakkan "Islam Agama Persekutuan" dalam peruntukan perlembagaannya. Mereka terlupa untuk menghormati hak ini.

15. Mereka cuba melupakan bahawa Mahkamah Syariah adalah mahkamah asal negeri-negeri dalam negara ini.

16. Mereka cuba melupakan bahawa Islam adalah undang-undang asal Tanah Melayu ini.

17. Namun, apabila RUU 164 dicadangkan oleh kerajaan mereka berbondong-bondong menyokongnya termasuk oleh Ahli Parlimen Muslim Pakatan harapan.  Meskipun RUU itu jelas bertentangan dengan Perlembagaan dan jelas bercanggah dengan akidah muslim.

18. Malangnya, komponen BN seperti MIC dan MCA juga menari mengikut tarian DAP. Mereka berlumba untuk menunjukkan siapakah lebih anti kepada RUU 355. Mereka mungkin terlupa dengan pengundi muslim dalam Umno yang memenangkan mereka di kerusi parlimen sekarang.

19. Jika undi menjadi pertaruhan maka RUU 355 menjadi kayu ukur untuk pengundi muslim menilai Pakatan harapan. Usah diharap Islam diperkasakan menerusi Pakatan harapan. Usah berjudi nasib untung rugi Islam.  Ia adalah kemusnahan bagi Islam di negara ini.

20. Keharmonian bernegara ialah apabila hak orang Islam dihormati oleh bukan Islam di negara yang majoriti muslim,  di negara yang meletakkan Islam Agama Persekutuan,  di negeri-negeri yang agama negerinya adalah Islam dengan Sultan adalah ketua agama.

21. Tsunami Islam bakal menjadi penentu pada PRU ke-14. Rakyat mendambakan kesatuan muslim atas nama memperkasakan Islam bagi menyelamatkan negara ini daripada kebobrokan akhlak dan penyelewengan dengan alternatifnya adalah ISLAM bukannya sekular atau sosialis.

Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Ahad 9hb April 2017 - HARAKAHDAILY 9/4/2017

LOGIKNYA, PAS adalah pihak yang paling terkesan apabila Pindaan Akta 355 ini senantiasa tertangguh. Dua kali ditangguh sendiri oleh YB Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi iaitu pada 26 Mei 2016 dan 24 Nov 2016. Kali ketiga, ianya ditangguhkan oleh Tan Sri Yang Dipertua Dewan Rakyat sendiri.

Jika "tangguh" itu suatu yang sangat merugikan PAS, maka sudah tentu musuh PAS akan beraya sakan meraikan penangguhan ini. Kerana mereka tentu sahaja mahu supaya PAS rugi. Tapi ternyata mereka sangat marah apabila "355" ditangguh-tangguh. Mudahnya, tentu sahaja kerana penangguhan itu dilihat menguntungkan PAS.

Mereka marah "355" ditangguh. Kononnya kerana mereka mahu berbahas. Saya sendiri tidak tahu bahawa mereka mahu bahas Pindaan Akta 355. Saya jangka mereka tidak mahu berbahas mengenai isu  355 ini. Sebab semua orang saksikan bagaimana mereka berkali-kali bangun menghalang "355" dibentang oleh YB Tuan Guru.

Pada 26 Mei 2016 yang lalu, mereka juga bantah Yang Dipertua Dewan Rakyat memberi peluang Akta 355 ini dipinda melalui Private Members Bill MP Marang. (Boleh rujuk handsard). Demikian juga pada 24 Nov 2016 dan 6 April 2017.

Jelas sikap mereka mahu melengahkan masa, mengganggu perjalanan mesyuarat dengan menggunakan pelbagai helah dan terang-terangan mempersoalkan kenapa "355" ini diberi laluan, pula kepada YB Tuan Guru selaku MP Marang.

Justeru saya jangka tentu sahaja mereka akan gembira, seronok dan setuju apabila usul Pindaan Akta 355 ini ditangguhkan, sebagaimana gembiranya PAS apabila Pindaan Akta 164 ditangguhkan ke persidangan akan datang.

Tiba-tiba mereka yang memekik dan berteriak terlolong apabila "355" sekali lagi ditangguhkan pada jam 4.++ petang, 6 April 2017.  Sedangkan pada jam 12.00 pm pada hari yang sama, mereka berusaha gigih untuk menghalang "355" itu daripada dibentang oleh YB Tuan Guru.

Alasan mereka Akta 355 ini sangat penting, dan kenapa tangguh lagi perbahasannya? Ermmm! Ye, ker penting? Kalau Akta 355 itu penting bagi mereka, kenapa mereka bersungguh-sungguh menghalang Akta 355 ini dipinda? Sampai peringkat ada pihak yang membawanya ke mahkamah dan MP mereka menggunakan isu subjudis untuk halang "355" dibentangkan di parlimen.

Mereka persoal kenapa lebai PAS tidak bangun bantah keputusan Yang Dipertua Dewan Rakyat menangguhkan perbahasan "355" ini tempoh hari. Bukankah PAS yang bawa 355 ini ke parlimen? Buat himpunan, solat hajat dan sebagainya supaya berjaya di parlimen. Apabila YDP Dewan Rakyat tangguh, kenapa PAS tidak bantah?

Perhatikan jawapan saya baik-baik. Saya tidak bangun bantah keputusan YDP Dewan Rakyat yang menangguhkan perbahasan, kerana saya memang bersetuju dengan keputusan YDP Dewan Rakyat menangguhkannya. Malah saya sifatkan keputusan YDP Dewan Rakyat itu adalah bijak dan berhikmah.

Kalau saya jadi YDP Dewan Rakyat (fardhu takdir), dengan melihat gelagat dan aksi sebahagian ahli parlimen yang meremehkan Dewan dan YDPnya sejak sehari sebelum pembentangan usul pindaan Akta 355, sehinggalah ke detik ianya mahu dibentang oleh YB Tuan Guru pada 6 April 2017, maka keputusan menangguhkan perbahasan itu adalah suatu yang terbaik.

Keputusan menangguhkan itu adalah terbaik malah selayaknya mereka berterima kasih kepada YDP Dewan Rakyat menangguhkan "355" ini, kerana bukankah mereka sememangnya mahu menghalang sejak dari awal lagi?

Sekali lagi, keputusan menangguhkan itu adalah terbaik, justeru PAS masih mempunyai banyak lagi masa untuk terus memberi kefahaman kepada ahli parlimen, pemimpin politik dan pelbagai pihak supaya mereka memahami kenapa Akta 355 ini perlu dipinda.

Akhirnya, anda temui jawapan kepada persoalan ini. Apa hikmah menangguh? Kenapa mereka marah Isu 355 ini ditangguh? sedang mereka bukan bersetuju dengan 355 ini.

15. Jawapannya:

a) Hikmahnya bila tangguh, PAS terus bekerja gigih mengangkat isu "355" ini dan memahamkan masyarakat mengenainya. Ia baik untuk kefahaman Islam.

b) Mereka marah kerana hasrat mereka untuk menggagalkan Pindaan Akta 355 melalui undi menolak dalam belah bahagian sebagaimana yang dirancang oleh mereka  tertangguh lagi.

DALAM keadaan orang Islam bergembira RUU355 berjaya dibentangkan dengan hujahan sokongan yang jelas dan mantap di parlimen, mungkin ramai belum sedar situasi yang berbeza berlaku di kalangan pemimpin politik bukan Islam. Rupa-rupanya pemimpin MCA, DAP dan lain-lain berhempas pulas bagi memastikan RUU355 tidak berjaya diluluskan. Inilah mungkin antara jawapan sebenar kenapa Speaker menghentikan sesi perbahasan sebaik sahaja dibentang oleh Presiden PAS dan disokong oleh Setiausaha Agung PAS di Dewan Rakyat.

MCA, DAP dan beberapa lagi parti yang diwakili non-muslim sedang bertarung untuk menjadi hero penghalang RUU355. Anda boleh melihat kenyataan awal yang dikeluarkan oleh Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA, Ti Lian Ker dalam laporan The Star selepas sidang Dewan Tertinggi BN pada 30 Mac lepas, menyatakan bahawa MCA di bawah kepimpinan Loiw Tiong Lai telah mencapai kejayaan apabila berjaya menghalang Umno yang mengetuai BN daripada membawa RUU355 melalui usul kerajaan. Menurut beliau, kejayaan ini menunjukkan bahawa MCA masih kuat dalam memberi tekanan politik dalam BN.

Beliau turut memperlekeh DAP yang tidak serius menentang RUU355. Selain dari mendakwa bahawa DAP telah membantu PAS meningkatkan kuasa politiknya dalam beberapa PRU lepas, pemimpin MCA itu turut mencabar DAP untuk menyahut seruan mendiang Karpal Singh dan cabaran Lim Kit Siang, untuk keluar dari kerajaan Selangor yang masih diterajui bersama dengan PAS.

Sejurus selepas sidang parlimen tamat, Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pula menuduh DAP melalui Pakatan Harapan tidak membantah RUU355. Selain itu beliau menegaskan sekali lagi bahawa MCA konsisten menentang usul tersebut.

“Walaupun MCA hanya mempunyai 7 ahli Parlimen berbanding DAP 36 orang, dua penyokong kerajaan kami berdiri dan melemparkan soalan terhadap RUU persendirian Hadi.” Kata beliau.

Kenyataan itu kemudiannya dibidas oleh Naib pengerusi DAP, Teressa Kok, dengan menyifatkan dakwaan Ka Siong sebagai tidak bertanggungjawab dan tidak berasas. Teressa Kok sebaliknya menyatakan bahawa DAP sudah bersedia menyatakan pendirian mereka terhadap RUU 355 ketika perbahasan dan pengundian diadakan. Namun mereka tidak menyangka Speaker akan bertindak menangguhkannya. Teressa Kok turut menuduh MCA bersekongkol dengan Umno bagi membenarkan Presiden PAS membentangkan usul tersebut.

“Jika tiada konsensus BN mengenai pembentangan itu, ahli Parlimen MCA sepatutnya keluar dari Parlimen untuk menyuarakan bantahan tegas mereka, tetapi semua ahli Parlimen MCA mendiamkan diri. Serangan panjang Wee terhadap DAP tidak boleh menyembunyikan hakikat MCA gagal menghalang usul membentangkan RUU355, sama ada wujud konsensus BN untuk membenarkannya.” Ujar kok.

Seorang lagi pemimpin DAP, Tony Pua turut membidas kenyataan Timbalan Presiden MCA itu. Dalam kenyataan yang dimuatnaik di laman Facebook, beliau bersungguh mahu membuktikan bahawa DAP juga berperanan menentang RUU355. Hujahnya adalah Lim Kit Siang dan Gobind Singh yang bangun serta-merta mempersoal sebaik sahaja Speaker membenarkan Presiden PAS membentang. Malah, Tony Pua menjelaskan bahawa mereka telah menyediakan dua pembahas untuk menentang RUU355 iaitu Gobind Singh dan seorang ahli parlimen DAP beragama Islam, Datuk Ariff Sabri.

Sebelum itu Tony Pua dalam satu rakaman video mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan sanggup menangguh lima usul demi memastikan usul persendirian dari PAS dapat dibentangkan. Beliau mahu menunjukkan betapa kerajaan sangat serius dalam agenda pemerkasaaan mahkamah syariah ini, dengan harapan dapat menakut-nakutkan pengundi bukan Islam.

Penentangan tidak hanya berlaku dalam parti yang dipimpin oleh bukan Islam sahaja. Malah PKR sebelum itu lagi telah membuat keputusan untuk menolak usul RUU 355. Salah seorang ahli parlimennya, Wong Chen menulis dalam facebook bahawa PKR telah memutuskan untuk meletakkan Rafizi Ramli sebagai pembahas pertama yang akan menolak RUU 355. Sama seperti pemimpin MCA, beliau meletakkan harapan kepada ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak untuk menjadi penentang utama dalam undian RUU 355 di parlimen.

Sikap Speaker menangguh pengundian RUU 355 sangat berasas. Kebimbangan RUU 355 gagal dalam undian boleh berlaku, dengan penentangan hampir keseluruhan ahli parlimen bukan Islam tidak kira kerajaan atau pembangkang, ditambah ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak, dan juga sikap sebahagian ahli parlimen Islam yang berpihak kepada mereka. Selain itu, ia mungkin strategi politik parti komponen BN selain Umno dalam menenggelamkan peranan DAP di mata rakyat bukan Islam. Penangguhan ini telah memberi kemenangan terhadap parti komponen BN dalam persaingan mereka dengan DAP bagi menjadi hero penentang RUU355.

Semua fakta di atas menggambarkan kesungguhan MCA dan DAP, juga PKR dalam menentang RUU 355 demi meraih undi daripada bukan Islam. Ini menandakan bahawa mereka telah berjaya menanamkan persepsi negatif pengundi bukan Islam terhadap RUU355, walaupun telah dijelaskan berulang kali dan berbagai pihak, bahawa RUU 355 langsung tidak melibatkan orang bukan Islam. Kini tugas mereka hanya untuk menjuarai isu RUU 355 melalui penentangan yang bersungguh-sungguh.

Tepat sebagaimana telahan Presiden PAS bahawa dengan RUU 355 ini, kita akan menghadapi halangan dan kita akan tahu siapa yang menghalang. Dalam ceramah beliau di Rusila, Tuan Guru sekali lagi menyatakan bahawa RUU 355 ibarat batu yang dicampak ke sungai. Disangka tenang, tetapi habis segala buaya, katak, biawak, dan sebagainya timbul serta merta. RUU 355 dapat melondeh semua sikap sebenar penentang usaha memartabatkan agama ini dengan sejelas-jelasnya.

Malangnya, ramai tidak menyedari hakikat ini. Ada dalam kalangan orang Islam yang masih bersangka baik kononnya DAP dan PKR tidak menentang RUU355. Mereka masih menganggap tidak ada masalah melakukan kerjasama politik dengan parti-parti di atas, hatta tidak kisah memberikan mereka berkuasa di negara ini walaupun telah jelas sikap mereka terhadap usaha memartabatkan syariat Islam di negara ini.

Dalam hal ini sepatutnya pemimpin parti-parti politik Islam bersaing dalam menjuarai sokongan terhadap RUU355. Mereka juga perlu menunjukkan bantahan terhadap sekutu masing-masing sama ada dalam BN atau PH dan membela hak orang Islam untuk menaiktaraf kuasa perundangan Islam di negara ini. Malangnya sesetengah ahli politik Islam lebih berminat untuk menjaga kedudukan politik masing-masing sehingga berdiam diri sahaja terhadap kebiadapan rakan-rakan mereka. Umno lebih suka mengutuk DAP dan PKR berbanding rakan parti komponen mereka. PAN dan PKR pula memilih mengkritik MCA dan Gerakan daripada DAP sendiri.

Setakat ini, hanya PAS yang konsisten mengecam kedua-dua belah pihak tidak kira sama ada dari pembangkang mahupun kerajaan. PAS juga turut mengkritik sikap pemimpin politik beragama Islam lain yang bersikap tidak acuh dalam usaha memartabatkan undang-undang Islam ini. Jelas PAS sehingga kini konsisten dengan perjuangan Islam sejak dahulu dan tidak pernah berkompromi dalam isu-isu melibatkan kepentingan agama tercinta ini. – HARAKAHDAILY 12/4/2017

SETELAH kejayaan membentangkan usul Pindaan RUU 355 di parlimen Khamis lalu, ketika Presiden PAS masih dalam perjalanan ke penginapan beliau mungkin, terus sahaja diadakan satu sidang media bagi ‘mendedahkan’ kepada dunia kononnya bahawa orang yang rapat dengan pimpinan PAS, telah didapati menerima wang 1MDB.

Cubaan menenggelamkan kejayaan pembentangan RUU 355 itu oleh pereka cerita fitnah (yang gagal) setebal 90 muka surat kepada mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang juga orang kanan PKR suatu ketika dahulu, menerusi Naib Presiden PKR sekarang Rafizi Ramli.

Bagaikan ketagihan memfitnah, Rafizi terus dan terus berusaha gigih membaiki mutu fitnahnya. Malang bagi beliau, di sebalik mutu fitnah yang diharapkan semakin bertambah baik, beliau melakukannya dengan mutu yang semakin teruk. Rafizi patut lebih tekun belajar memfitnah, terutama apabila sudah berbaik-baik dengan Tun Mahathir sekarang ini, orang yang PKR kata memfitnah DS Anwar suatu masa dahulu.

Dengan menyebut ‘orang yang rapat’ dengan pimpinan PAS sahaja, adakah berkualiti fitnah itu? Jika benar sekalipun ‘rapat’, adakah rakan rapatnya juga terpalit kalau seseorang itu berbuat onar? Jika begitu, Rafizi juga sepatutnya dipertanggungjawabkan memfitnah DS Anwar Ibrahim kerana beliau sekarang sudah rapat dengan Tun Mahathir. Dan Rafizi juga boleh disabitkan sebagai golongan pembenci Islam kerana rapat dengan DAP yang nyata anti Islam itu. Mungkin boleh kita kata Rafizi jenis tidak amanah suka bawa lari kerusi parlimen atau Dun kerana rapat dengan ahli parlimen PAN yang telah melarikan kerusi PAS secara batil.

Fitnah yang rendah kualiti ini juga dikesan kerana dia mahu rakyat menunggu sehingga berminggu-minggu sebelum dia mendedahkan bahagian yang seterusnya. Ini tidak lebih hanya mahukan rakyat terpaku menunggu, dan terus menuduh PAS, agar tumpuan kejayaan membentang pindaan RUU 355 itu dilupakan rakyat. Politik kotor gaya Machiavelli, matlamat menghalalkan cara.

Apabila sampai waktunya nanti, dialih pula topik lain, sebagaimana fitnah yang dia kenakan terhadap Tan Sri Khalid. Senada beliau dengan Adun kuasa 10. Suatu ketika dahulu Adun itu mengumumkan dalam masa tiga bulan beliau akan mendedahkan sesuatu tentang PAS. Kemudian selepas tiga bulan hilang tanpa apa-apa berita, tapi dialih pula cerita lain. Mereka mahu sentiasa timbul di permukaan tasik politik tanah air, takut dilupakan rakyat kerana sudah terlalu sarat dengan dosa dan noda.

Jika benar Rafizi anak jantan, buktikan segera pertuduhan itu. Hanya orang yang kurang akal sahaja yang membuat tuduhan tanpa bukti kukuh kemudian menyuruh tertuduh membuktikan diri tertuduh tidak bersalah. Sedangkan berbelas tahun PKR melawan tuduhan yang dibawakan bukti-bukti terhadap salah laku Ketua Umum mereka, kini mereka mengubah sistem pembuktian setelah berkawan dengan Tun Mahathir.

Sungguh dangkal dan pengecut tindakan memfitnah ini. Jika benar sudah membenci PAS, dengan ada bukti yang jelas, laporkan sahaja kepada pihak berkuasa untuk menyiasat dan mengambil tindakan agar nanti mudah pada PRU, tiada gangguan daripada PAS. Langkah ke Putrajaya kamu akan menjadi lebih mudah. Itupun jika rakyat memilih kamu kerana gembira dengan mainan politik jijik kamu ini.

PAS sedang menunggu dengan sabar akan kedatangan hari penentuan tahaluf iaitu Muktamar Tahunan PAS di Kedah nanti. PAS sentiasa berbudi, tetapi adakah rakan PAS itu berbahasa? Atau rakan itu hanya melukut di tepi gantang, kemudiannya mahu menjadi tuan, menjadikan PAS budak suruhan, mahu PAS tunduk dan patuh kepada mereka. Islam tidak mengajar untuk mengkhianati rakan, tidak melampau dalam bermusuh. Tetapi Islam mengajar agar menjaga maruah diri jika dipijak rakan atau musuh.

YB Ustaz Mohd Nor Hamzah
Ketua Penerangan PAS Terengganu
11 Rejab 1438 / 8 April 2017 - HARAKAHDAILY 8/4/2017

SAYA merakamkan ucapan tahniah kepada Ahli Parlimen Marang, YB Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang yang juga Presiden PAS di atas kejayaan membentangkan usul pindaan Akta 355 di Dewan Rakyat semalam. Perbahasan usul berkenaan yang disampaikan oleh Ahli Parlimen Kota Bharu juga sangat jelas dan memberi mesej yang berkesan kepada ramai Ahli-Ahli Dewan Rakyat termasuk Speaker Dewan Rakyat sendiri.

Pada dasarnya pindaan ini adalah selari dengan kehendak perlembagaan bagi memperkasakan tuntutan agama Islam yang menjadi agama rasmi persekutuan sebagaimana Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan. Sepatutnya sudah lama akta ini diberi nafas baru setelah diluluskan sejak 52 tahun yang lalu dan ianya hanya dipinda sekali iaitu pada tahun 1984. Pindaan kali ini adalah untuk meningkatkan hukuman maksimum kepada paras hukuman yang hampir atau sepadan dengan hukum syarak yang sememangnya sudah termaktub dalam Al-Quran dan Al-Sunnah.

Saya mewakili seluruh rakyat Kelantan melahirkan rasa syukur dan gembira dengan kejayaan Ahli Parlimen Marang membentangkan usul tersebut setelah sekian lama berusaha. Sesuai dengan negeri yang meletakkan dasar Membangun Bersama Islam, maka segala usaha pemerkasaan tuntutan syariah menjadi keutamaan negeri ini dan kejayaan pembentangan usul pindaan tersebut adalah suatu langkah pertama untuk memertabatkan Mahkamah Syariah di Malaysia. Allahu Akbar!

USTAZ DATO' BENTARA KANAN MENTERI BESAR KELANTAN
10 Rejab 1438/07 April 2017

More Articles ...