Anugerah Blogger MSMW 2015: Makin meriah atau makin bosan?

SHUHAIMI EMBONG | .

SIDANG Kemuncak Blogger dan Media Sosial 2015 dijadual diadakan mulai  22-24hb April 2015  dan menampilkan personaliti terkemuka Negara, Tun Dr Mahathir Mohamad, mantan Perdana Menteri yang dijadual menyampaikan ceramah khas pada 23 April mengenai media sosial dan masa depan bersempena Minggu Media Sosial 2015 di Berjaya Times Square.

Selain Tun Dr Mahathir@blogger Chetdet, dimaklumkan kira-kira 30 penceramah antarabangsa termasuk dari United Kingdom, Amerika Syarikat dan Singapura, di samping 10 penceramah tempatan terdiri daripada blogger terkenal dan pengamal industri media sosial akan berkongsi idea yang bertujuan membimbing peserta untuk melihat bagaimana menggunakan media sosial dengan lebih berkesan.

Saya hadir pada Minggu Media Sosial Malaysia (Malaysia Social Media Week) 2012 yang julung kali diadakan di Putra Wold Trade Center (PWTC) pada tahun tersebut dari 13 hingga 17 Februari 2012 kerana turut mengikuti dunia blogger dan media sosial ini.

Blog, Kalam Perantau (https://kalamperantau.wordpress.com/) tidak bertanding kerana tidak ada kategori yang sesuai. Salah satu program yang saya hadir adalah World Bloggers Summit, iaitu sebuah program yang menghimpunkan blogger dari seluruh dunia berlangsung selama dua hari, iaitu pada 13 dan 14 Februari 2012.

Saya rasa ramai yang tidak tahu tentang adanya program Minggu Media Sosial (MSMW) ini walaupun telah diadakan bagi tahun yang ke empat sejak diadakan kali pertama pada tahun 2012.

Sejak blog tersebut lagi aktif, saya pun tidak pernah ambil tahu sangat tentang program MSMW ni, hinggalah ada seorang blogger yang pernah bertanding meluahkan rasa hatinya dalam blog beliau, MSMW 2015 Blogger Awards - Makin Meriah atau Makin Bosan?

Kalau tidak silap, saya diberitahu Minggu Media Sosial Malaysia 2013 (MSMW 2013) berlangsung bermula 26 Feb - hingga 3 Mac 2013 di Berjaya Times Square Hotel, Kuala Lumpur. Saya tidak hadir Persidangan Penulis Blog Dunia dan Anugerah Media Sosial 2013 akan diadakan pada 27 dan 28 Februari 2013 kerana blog saya sudah tidak aktif lagi.

Sejak itu, Minggu Media Sosial Malaysia dijadikan acara perbincangan sekitar trend baru melalui media social peringkat kebangsaan. Minggu Media Sosial Malaysia atau Malaysia Social Media Week (MSMW) bagi tahun 2014 akan diadakan mulai 24 Februari sehingga 1 Mac 2014 di Pusat Konvesyen Sunway Pyramid.   

Sepanjang Minggu Media Sosial ini terdapat empat acara utama yang akan dilangsungkan iaitu;
1. Sidang Kemuncak Blogger dan Media Sosial
2. Anugerah Blogger dan Media Sosial
3. Bengkel Media Sosial
4. Twitterthon

Presiden Majlis Media Sosial Malaysia, Shahul Hameed Dawood dalam kenyataannya kepada media berkata, majlis anugerah yang akan dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin itu merupakan penghargaan untuk blogger dan syarikat korporat tempatan yang menyediakan maklumat dalam pelbagai sektor menerusi media sosial.
 
“Anugerah itu juga sebagai pemangkin untuk meningkatkan prestasi golongan blogger di negara ini sekali gus setaraf dengan blogger di peringkat antarabangsa dengan penerima anugerah akan membawa pulang trofi berserta sijil penghargaan bagi setiap kategori yang dimenangi” kata beliau.

Saya angkat isu ini dalam kolum saya, Gerbang IT ini setelah membaca keluhan blogger berkenaan yang sengaja saya tak tulis namanya di sini. Antara yang blogger berkenaan tulis, “Apa salahnya jika pihak MSMW 2015, selain memberikan sijil pengiktirafan dan trofi; diberikan hadiah sampingan lain agar dapat memotivasikan blogger yang bertanding. Paling tidak berilah hadiah yang relevan dengan usaha mereka sebagai blogger yang menjadikan majlis ini suatu mesti dihadiri, mesti disertai setiap tahun”.

Tambah blogger berkenaan, “Saya fikir, pihak yang menganjurkan event MSMW 2015 dapatlah kiranya memberikan sedikit imbuhan pada kerja keras para blogger yang cuba memeriahkan suasana Minggu Media Sosial Malaysia ini.

Mereka perlu sedar bahawa pengaruh blogger amat kuat di dunia maya. Jadi, jangan sampai tiba ketika akan ada blogger yang nampak bahawa MSMW hanyalah satu platform untuk pihak tersebut mendapat keuntungan sebelah pihak, walhal yang antara memberikan impak pada kehebatan MSMW itu sendiri datangnya dari blogger dan pengamal media online”.

Jika berkesempatan, saya juga akan cuba untuk meninjau MSWM 2015 ini, dan cuba hadir untuk dengar sendiri apa yang Tun Dr Mahathir akan beritahu tentang media sosial pada khamis nanti.

Selamat bertemu para blogger pada MSMW 2015. – HARAKAHDAILY 22/4/2015

Penulis adalah Pengarah Jabatan IT Pusat (JITP).

Share on Myspace