15 Tahun JITP dalam PAS

SHUHAIMI EMBONG | .

PENGGUNAAN IT dalam PAS ini telah bermula sejak awal lagi. Jauh sebelum tertubuhnya, Jabatan IT PAS Pusat (JITP) secara rasmi selepas menerima resolusi Seminar dan Bengkel IT (SBIT) PAS pada 7hb Oktober, 2000 dan disahkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pada 18hb November 2000.

Sejak itu JITP sebagai sebuah entiti dalam PAS telah diperbadankan. Setiausaha Agong PAS ketika itu, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dilantik sebagai Pengerusi dibantu oleh Dr Mohd Hata Ramli, Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS (PPP) sebagai Timbalan Pengerusi serta saya yang menjadi Pengarah SBIT2000 sebagai Setiausaha JITP yang pertama.

Mesyuarat yang pertama secara rasmi kalau tidak silap ingatan saya diadakan pada 28 Januari, 2001 di pejabat PPP di Jalan Pahang dan membuat beberapa keputusan termasuk membentuk Lembaga Penasihat JITP dan saya dilantik sebagai Pengarah Eksekutif JITP yang pertama.

Selepas Pilihan Raya Umum ke-11 (2004), satu post mortem yang terperinci yang dilakukan oleh PAS juga telah melakukan kajian terperinci termasuk dalam bidang IT ini dan merumuskan untuk memperkasakan JITP sebagai satu entiti penting dalam parti bagi menghadapi perkembangan dunia IT pada masa depan khususnya pada Pilihan Raya Umum ke-13 dan seterusnya nanti.

Satu keputusan telah diambil dalam retreat PAS Pusat 2005, bahawa IT ini kena diuruskan oleh seorang Pengerusi yang sepenuh masa, bukan lagi seperti sebelum ini, dibawah Setiausaha Agong PAS.

Dilantik pula, Ustaz Abd Ghani Samsudin seorang Ahli Jawatankuasa PAS Pusat sebagai Pengerusi Lajnah ICT sesi 2005/2007 dan dalam mesyuarat yang pertama selepas itu beliau mencadangkan untuk mengekalkan Jabatan IT PAS (JITP) yang telah beroperasi dengan baik selama ini diatas beberapa sebab.
     
Keputusan yang diambil adalah mengekalkan saya bukan sahaja dikekalkan sebagai Pengarah JITP  telah diangkat menjadi Timbalan Pengerusi untuk membantu beliau membentuk hala tuju Lajnah ICT yang baru dibentuk ketika itu.

Saya hanya memegang jawatan Timbalan Pengerusi Lajnah ICT itu selama satu sesi  2005-2007 tetapi mengekalkan tugasan Pengarah JITP ketika Datuk Takiyuddin Hassan dilantik sebagai Timbalan Pengerusi sesi 2007-2009  untuk memantapkan organisasi ICT diperingkat jawatankuasa pusat.

Selepas Datuk Takiyuddin berundur kerana dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agong PAS, kedua-dua exco yang berkaitan portfolio ICT Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan dan Datuk Ismail Salleh dari Kerajaan Kelantan dan Kedah telah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Lajnah ICT PAS Pusat pada penggal 2011-2013.

Amalan melantik Exco ICT Kerajaan Negeri di bawah pimpinan PAS dalam Lajnah ICT Pas Pusat ini telah dimulakan seawal tahun 2001 (sebelum itu Lembaga Penasihat JITP sehingga 2005).  

Pada penggal sekarang (2013-2015) pun, apabila Datuk  Hanipa Ahmad dilantik sebagai EXCO ICT Kelantan selepas PRU ke-13, beliau  dilantik ke dalam Lajnah ICT PAS Pusat bagi memenuhi amalan dan ‘guideline’ awal anggota Lajnah ICT PAS Pusat.

Malah terdapat dua orang lagi exco kerajaan negeri dalam lajnah ICT ini, iaiatu Datuk Che Abdullah Mat Nawi (Kelantan) dan Zaidy Abdul Talib (Selangor)   

Bagi memastikan supaya tidak bertindan fungsi dengan Lembaga Penasihat  JITP yang telah sedia ada pada ketika itu dengan Lajnah ICT yang baru ditubuhkan, kita memutuskan untuk membubarkan sahaja Lembaga tersebut yang Setiausaha Agong menjadi Pengerusi sebelum ini tetapi mengekalkan fungsi Setiausaha Agong sebagai penasihat kepada JITP.
 
Dalam laporan tahunan PAS disebut misi Lajnah ICT PAS Pusat adalah memperkasa dan memperkukuhkan PAS melalui pengunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) demi memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-hilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah, dimana;

1. Lajnah ICT PAS Pusat (LICTPP) bertanggungjawab merangka dasar, hala tuju/polisi PAS untuk jangka panjang dan memastikan pembudayaan ICT serta memantau pengunaan ICT dalam PAS

2. Jabatan IT PAS (JITP) bertangungjawab membangun aplikasi dan sistem serta pengunaan prasaranan IT dalam PAS diperingkat pusat serta menyokong perlaksanaan IT diperingkat negeri dan dewan-dewan

Apabila Ustaz Abdul Ghani Samsuddin tidak bertanding AJK Pusat, Pengerusi Lajnah ICT Pas Pusat  digantikan oleh Ir Muhammad Nizar Jamaluddin, mantan Menteri Besar Perak yang juga AJK Pas Pusat tetapi beliau dilantik pula menjadi Timbalan Pengerusi yang baru pada penggal 2013/2015.    

Dalam Muktamar ke-60 yang lepas di Batu Pahat, Presiden menamakan sebagai Lajnah IT, Komunikasi dan Multimedia (LITKMM). Inilah cabaran terpenting kepada Lajnah IT dan Komunikasi Multimedia yang baru pada penggal 2015-2017 ini di samping meneruskan kecemerlangan JITP sebagai sebuah jabatan pasca 15 tahun usianya dalam PAS selepas diperbadankan. – HARAKAHDAILY 26/5/2015

Share on Myspace