Perniagaan Internet jana untung lumayan?

SHUAIMI EMBONG | .

PERNIAGAAN sama ada di internet atau  perniagaan scara konvensional adalah sama sahaja konsepnya. Kedua-duanya mempunyai rukun jual beli; penjual-pembeli-produk. Peniaga masih memerlukan produk untuk dijual dan memerlukan pelanggan untuk membeli. Perbezaannya hanyalah proses transaksi urusniaga tersebut di mana urus niaga tersebut dijalankan secara dalam talian.

Pihak pembeli dan penjual tidak bersemuka dan boleh berada beribu-ribu batu jauhnya. Trend hari ini, pelanggan semakin bertambah dari hari ke hari membeli melalui internet tak kira masa dan tempat.

Harakah sebagai contohnya, telah beberapa tahun beralih kepada e-niaga ini bermula dengan nufairshop.com pada 2008 dan kemudiannya epaper sejak 2009 lagi. Sejak tahun lepas, Harakah memulakan perniagaan internetnya ini dengan lebih serius lagi bila melancarkan segmen e-niaga dengan jenama, MyHarakahBazaar.com sebagai satu pilihan kepada pelanggan-pelanggan dunia maya.

Apa itu perniagaan internet?

Perniagaan internet atau Perniagaan elektronik (e-niaga) adalah sebarang aktiviti perniagaan yang berlaku secara online iaitu menggunakan internet sebagai medium perantaraan di antara peniaga dan pembeli.

Perniagaan Internet adalah suatu kaedah perniagaan yang membolehkan seseorang berniaga melalui Internet atau ICT. Konsep perniagaan Internet tidak jauh berbezanya dengan perniagaan konvensional.
Secara asasnya, perniagaan internet boleh dibahagikan kepada 2:

1.Perniagaan berasaskan perkhidmatan - Produk mereka adalah perkhidmatan seperti perkhidmatan web design, pemasaran internet, pemasaran Facebook dan sebagainya.

2. Perniagaan berasaskan produk -  Terbahagi kepada 2 jenis iaitu produk fizikal dan produk digital.

i. Perniagaan digital adalah menjual produk digital adalah berasaskan ebook/epaper dan video, yakni menjual Ebook/epaper, l Perisian-perisian,  MP3 ceramah-ceramah pembelajaran, video-video tutorial,  gambar-gambar/ grafik professional dan sebagainya

ii. Perniagaan fizikal adalah menjual produk fizikal seperti baju, kasut, tikar, cadar, peralatan elektrik,  handphone, buku, CD Multimedia dan sebagainya

Peniagaan Internet yang berjaya

Sekarang banyak pihak beralih kepada perniagaan internet sebagai satu pilihan atau beralih kepada perniagaan elektronik ini sepenuhnya. Bukanlah sesuatu yang terlalu mudah untuk membina sebuah perniagaan internet yang berjaya. Membangunkan perniagaan internet, bukanlah semudah membangunkan website dan meletakkannya di internet sahaja malah ia lebih sukar lagi.

Jadi, sememangnya tiada istilah "Duduk Diam Dapat Duit" di dalam dunia perniagaan internet. Usaha yang gigih dan juga ilmu pengetahuan yang tinggi, terutamanya ilmu-ilmu yang berkaitan dengan dunia perniagaan diperlukan.

Pada kali ini saya mahu berkongsi sedikit tentang tips untuk sesiapa yang ingin berjinak-jinak dengan bisnes online. Terdapat beberapa tips untuk berjaya memulakan perniagaan internet, iaitu melibatkan beberapa perkara asas yakni  packaging/pembungkus, delivery / cara pengeposan barang dan sebagainya.

Lagi satu cara senang nak buat bisnes online tanpa modal,cari barang,bungkus barang dan pos barang, korang boleh lah jadi dropshipper. Cuma kena ada medium untuk promote dan akaun bank je untuk terima payment.

Di dalam perniagaan konvensional, untuk membantu mereka mempromosikan serta menjual produk mereka kepada orang ramai ada sesetengah pemilik perniagaan yang melantik jurujual-jurujual serta agen-agen. Sedikit komisyen hasil daripada harga jualan produk tersebut akan diberikan kepada agen-agen yang berjaya membuat jualan pula.

Di internet, jurujual-jurujual serta agen-agen ini, dipanggil affiliate (sekutu). , program affiliate pula, ialah sebuah program yang disediakan oleh pemilik-pemilik website perniagaan, bagi melantik individu-individu seperti anda untuk menjadi agen mereka. Kebiasaannya proses pendaftaran sebagai agen kepada sesebuah program affiliate ini adalah percuma.

Untuk membina sebuah perniagaan internet yang berjaya, anda perlu mempunyai ilmu mengenai "Niche Market Research", "Product Development", "Web Development", "Internet Marketing", "Search Engine Optimization(SEO)", "Sales Letter Writing", "Web Credibility", "Traffic Generation" dan bermacam-macam lagi ilmu yang perlu dipelajari dan diketahui.

Cukup sekadar ini dulu bagi yang mengikuti kolum Gerbang IT ini. Semoga dapat dijadikan manfaat buat semua. – HARAKAHDAILY 7/8/2015

Penulis adalah Pengarah IT Pusat

Share on Myspace