Impak TPPA ke atas industri ICT

SHUHAIMI EMBONG | .

PERTUBUHAN Jaringan IT Perihatin  Malaysia (JITP) dan  gabungan NGO usahawan ICT di bawah naungan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) mendapati Perjanjian perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) tidak memberi manfaat kepada industri ICT negara ini dengan menegaskan Malaysia harus menarik diri daripada menganggotai TPPA serta-merta.

Gabungan Badan Bukan Kerajaan (NGO) usahawan teknologi komunikasi dan informasi (ICT) di bawah Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) turut menyuarakan pendapat bahawa Perjanjian Kerjasama Trans-Pasifik (TPPA) tidak memberi manfaat kepada industri ICT di negara ini.

Ini berdasarkan dua perkara di dalam perjanjian TPPA yang perlu diambil perhatian, iaitu bab Harta Intelek (Intellectual Property Chapter) dan isu Hakcipta (Copyright).

“Bab Harta Intelek telah bertambah sehingga 80 muka surat. Harta Intelek ini merangkumi hak cipta, trademarks, paten dan kemungkinan besar juga Geographical Indication.

“Untuk isu Hakcipta pula, apa yang membimbangkan kami adalah bab ini tidak pernah dikeluarkan kepada umum dan tidak melibatkan pemain industri sendiri,” kata Pengerusi Persatuan Usahawan Internet Malaysia (PUIM), Mohd Azrul.

Tambah Mohd Azrul, isu jenayah hakcipta akan timbul, apabila memuat turun muzik sehingga polis merampas komputer atas alasan alat bantuan melakukan jenayah dan menghantar pengguna ke penjara.

“Seorang pelajar menukar format untuk bacaan e-reader juga boleh dikenakan tindakan jenayah,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa isu “creative content” seperti animasi dalam negara yang semakin popular boleh diceroboh oleh negara yang besar seperti Amerika Syarikat (AS).

“Mereka boleh mengeluarkan cerita animasi lebih murah untuk dijual ke negara lain, kerana di negara sendiri sudah untung berjuta dolar dan nilai rendah dijual di luar, sekaligus membolehkan filem animasi tempatan tidak dapat bersaing,” katanya.

Menurutnya lagi, boleh berlakunya kegagalan tidak dijangka seperti DMCA (Digital Millennium Copyright Act) yang sepatutnya mengurangkan lanun cetak rompak, tetapi bertukar menjadi sekatan dan bahaya kepada pengguna, saintis, dan persaingan.

Naik taraf Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) yang telah ditandatangani pada Oktober 2011 juga membimbangkan, kata Mohd Azrul.

“Beliau menambah ACTA melanggar privasi hak individu (due process) melalui manipulasi penguatkuasaan autoriti dan proses fasilitasi untuk mengenakan hukuman pada individu.

“ACTA juga menggunakan Kunci Digital (Digital Lock) untuk kandungan digital, sekaligus menjadikan mereka yang menukar format atau menyalin kepada alat lain daripada komputer ke e-readers (ipad dan sebagainya) sebagai penjenayah hakcipta,” jelasnya.

Mohd Azrul berkata , Kunci Digital mengawal pengedaran atau cara pengedaran, sebagai contoh produk digital hanya boleh digunakan lima kali, kemudian perlu membayar untuk mendapatkannya.

“Kawalan format, penukaran format kepada alat pembaca lain juga merupakan kesalahan jenayah harta intelek,” ujarnya.

“Malah beliau mendakwa Perjanjian TPPA juga boleh memberi arahan kepada Internet Service Provider (ISP) untuk memutuskan sambungan internet berdasarkan undang-undang “three strikes” yang digunakan di AS sekarang jika pengguna tiga kali membuat kesalahan.

Pertubuhan Jaringan IT Prihatin (JITP) Malaysia menyokong tindakan mengadakan bantahan terhadap Perjanjian perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) pada 23hb Januari ini sebagai unjuk rasa rakyat sebelum kerajaan mendatangani perjanjian TPPA secara rasmi. Lebih 100 orang ahli NGO Jaringan IT Prihatin (JITP) akan bersama NGO  lain akan turun pada Sabtu ini.

NGO JITP berharap gabungan usahawan ICT dibawah MTEM turut serta turun padang menyatakan bantahan TPPA ini jika tidak bersetuju dan bersama menggesa kerajaan tidak menandatangani menandatangani TPPA atas beberapa sebab berikut, diantaranya:
1. Perkembangan e-commerce boleh merudum teruk dalam jangkamasa panjang,
2. Rejim baru berdaftar menguasai liabiliti ISP,
3. Duti Kastam atas Produk Digital,
4.  Perlindungan atau galakan produk digital tempatan,
5.  Penguatkuasaan Jenayah Harta Intelek

Asas kepada sokongan Pertubuhan JITP Malaysia menyokong bantahan TPPA ini adalah bila mendapati hasrat Gabungan NGO usahawan ICT yang bernaung di bawah Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) membuat kesimpulan bahawa TPPA tidak memberi manfaat kepada industri ICT yang masih baru di negara ini dan meggesa Malaysia  menarik diri daripada mengganggotai TPPA sejak bulan Julai, 2013 lagi.

Saya sependapat dengan Gabungan NGO Usahawan ICT di bawah Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM).

Berdasarkan perkara-perkara di atas, kami membuat kesimpulan bahawa TPPA tidak memberi manfaat kepada industri ICT yang masih baru di negara ini dan  tidak yakin dengan kemampuan syarikat-syarikat ICT tempatan mampu bersaing dengan syarikat-syarikat gergasi luar juga menjadi faktor penting penolakan kepada TPPA. Justeru, Malaysia harus menarik diri daripada mengganggotai TPPA. – HARAKAHDAILY 22/1/2016

Penulis adalah Pengerusi Jaringan IT Prihatin Malaysia

Share on Myspace