Review aplikasi PAS Touch `n Get (TnG)

SHUHAIMI EMBONG | .

MINGGU lepas, saya menulis tentang hal MINDA – Malaysian Inklusif Negara Digital yang dilancarkan di Sarawak. Tetapi pada minggu ini saya ingin mengajak pembaca sekalian, untuk melihat ke dalam aspek digital Parti Islam SeMalaysia (PAS).

PAS juga tidak ketinggalan mempelopori agenda digital. Antaranya PAS  telah  memperkenalkan aplikasi Android rasmi – PAS Touch n Get (PAS TnG) sejak 5 tahun yang lepas lagi, yakni pada muktamar PAS ke58 (bermula 17 November 2012) di Putik Kelantan.

Aplikasi mobile menggunakan smartphone yang dikenali sebagai PAS TnG itu dibangunkan oleh Jabatan IT PAS Pusat (JITP) boleh dimuat turun dari laman web http://www.pas.org.my/TnG atau melalui Play Store

Dengan dunia teknologi yang semakin berkembang pesat, PAS sebagai sebuah parti politik di Malaysia tidak ketinggalan dalam mendekati para pengguna tempatan melalui pelbagai medium teknologi yang sedia ada dalam pasaran dimana selain memfokuskan kepada web blog dan laman sosial sebelum ini, mereka juga turut mula menawarkan aplikasi khas yang khusus untuk para petugas parti dan penyokong mereka.

Daripada penggunaan kami, kelihatan aplikasi Android PAS TnG ini masih mempunyai pelbagai kekurangan padanya, dan memerlukan pengguna untuk mempunyai akses internet untuk melihat kandungan utama aplikasi berkenaan seperti sejarah PAS, info semasa, dan sebagainya, walaupun pada saiz aplikasinya sekitar 10MB.

Ketika ia dilancar dahulu, PAS TnG ini mengandungi tujuh (7) menu disediakan dalam aplikasi itu ialah Berita, Kenali PAS, Aktiviti PAS, Webtv, Facebook, Twitter,  dan Extra.

Dalam menu berita mengandungi berita Harakah, berita mengenai PAS Pusat, Ulamak PAS Pusat, Pemuda PAS Pusat, Muslimat PAS Pusat, Presiden PAS, Mursyidul Am, dan Ketua Penerangan.

Dalam menu Kenali PAS mengandungi sejarah, misi, visi, perlembagaan, pimpinan, keahlian, lagu rasmi, hubungi, direktori Pejabat PAS Negeri dan Kawasan.

Dalam menu WebTV mengandungi semua chanel Web tv PAS, laman wbtv berita dan webtv ilmu.

Dalam menu Facebook dan Twitter pula semua ahli PAS Pusat, Ulamak Pusat, Pemuda Pusat, Muslimat Pusat, Harakah Daily, Mursyidul Am, dan Presiden PAS boleh diakses.

Namun, untuk beberapa info tambahan yang ditawarkan oleh aplikasi berkenaan, seperti doa-doa harian, hadith Arbaín, Al-Mathurat dan sebagainya, akses internet tidak diperlukan. Selain daripada itu, ia juga kelihatan butang Home yang disertakan pada aplikasi berkenaan tidak berfungsi sepenuhnya, dan tidak membawa pengguna ke halaman utama.

Kemudiannya, beberapa aplikasi untuk web radio hijau.fm juga dibangunkan menggunakan PAS TnG ini di samping yang terkni adalah beberapa aplikasi SSDP (Sistem Semakan Daftar Pemilih) dan juga laman web khas PAS untuk Pilihan Raya Sarawak (prnsarawak)  

Sebagaimana aplikasi-aplikasi lain yang dibangunkan oleh JITP sebelum ini, dalam perancangan strategik ICT PAS 4.0 (2016-2020), pihak kami sedang mengkaji semula berbagai aplikasi yang telah dibangunkan sesuai dengan perkembangan teknologi dan juga keperluan dalam PAS.

Mana-mana pihak yang ingin membantu kami melakukan tugasan membangunkan konsep digital PAS atau PAS digital yang besar dan mencabar ini boleh berhubung dengan pihak Jabatan IT PAS Pusat. – HARAKAHDAILY 25/3/2016

Share on Myspace