Terkini 11 Dun PAS dari sumber rasmi

SHUHAIMI EMBONG | .

DALAM kolum Gerbang IT minggu lepas, saya telah menulis PAS menyediakan ‘Gerbang Maklumat untuk PRN Sarawak ke-11’ dan kemudiannya satu kenyataan media telah dikeluarkan bertajuk “Dapatkan perkembangan terkini 11 Dun PAS bertanding dari sumber rasmi”.

Jabatan IT PAS Pusat (JITP) dengan kerjasama Jentera Pilihan Raya telah mewujudkan jaringan maklumat untuk mengetahui perkembangan terkini di 11 kerusi Dun PAS bertanding.

Justeru, rakyat dan pengundi di Sarawak serta ahli PAS boleh mengikuti  perkembangan rasmi 11 Dun yang PAS bertanding dalam pilihan raya ke-11 Sarawak menerusi media sosial dengan pautan Facebook berikut:

1.N4.PANTAI DAMAI: https://www.facebook.com/DunPantaiDamai
2.N7. SAMARIANG: https://www.facebook.com/PASSamariang
3.N16. MUARA TUANG: https://www.facebook.com/PAS.Kota.Samarahan.Official
4.N24. SADONG JAYA: https://www.facebook.com/N24SADONGJAYA
5.N27. SEBUYAU: https://www.facebook.com/PASSebuyau
6. N29. BETING MARO: https://www.facebook.com/PASBetingMaro
7. N60. KAKUS: https://www.facebook.com/PASKakus
8. N67. JEPAK:https://www.facebook.com/PASJepak
9. N70. SAMALAJU: https://www.facebook.com/ZharudinNarudin/
10. N72. LAMBIR: https://www.facebook.com/PASLambir
11. N74. PUJUT: https://www.facebook.com/PASPujut

Semua kerusi Dun yang PAS bertanding menggunakan facebook nama kerusi Dun yang ditandangi kecuali Dun Muara Tuang menggunakan facebook kawasan Kota Samarahan https://www. facebook.com/ PAS.Kota.Samarahan.Official dan Dun Samalaju menggunakan facebook nama calon yang bertanding https://www.facebook.com/ZharudinNarudin/ diatas sebab-sebab tertentu.

Selain Facebook  rasmi Dun berkenaan, JITP juga menyediakan laman web Pilihan Raya Negeri Sarawak di alamat http://prnsarawak.pas.org.my yang dihubungkan kepada laman web 11 Dun yang PAS bertanding

Selepas pengumuman pembubaran Dun negeri Sarawak pada 11hb April, 2016 yang lalu saya telah menyatakan bahawa pihak JITP tidak bertanggungjawab bagi mana-mana pihak yang mengambil maklumat tentang PAS tidak melalui dari sumber rasmi yang telah dinyatakan.

PAS untuk bertanding dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak kali ini menarik minat ramai pihak untuk melihat pendekatan dan usaha PAS untuk melahirkan kerusi sulung dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Ada beberapa pihak yang bertanya, kenapa tidak menggunakan media sosial yang lain seperti twitter, youtube dan sebagainya?

PAS juga ada menggunakan media sosial berkenaan yang telah sedia ada digunakan sebelum ini tetapi JITP memutuskan untuk tidak menjadikan media berkenaan sebagai ‘sumber maklumat yang rasmi’ untuk pilihan raya negeri kali ini kerana kita tidak cukup petugas untuk mengendalikannya secara efisien.   

Lagipun, seramai 5 orang bagi setiap peringkat, yakni Pusat dan Negeri Sarawak serta 11 Dun yang PAS bertanding dalam pillihan raya tersebut.

JITP telah selesai mengenalpasti dan melantik 65 orang Penyelaras IT yang khusus kepada Bidang Data Apps dan Media Baru (Multimedia). – HARAKAHDAILY 21/4/2016

Share on Myspace