Membina generasi Al-Quran

NASRUDIN HASSAN | .

 

1. Sahabat Seperjuanganku
Kita adalah pejuang. Pejuang yang memikul amanah untuk memperjuang dan mempertahankan Islam di bumi tercinta ini. Dasar dan prinsip perjuangan kita pula adalah suatu yang bersumberkan Al Quranil Kareem. Justeru itu, menjadi satu kewajipan kepada pejuang untuk membaca, memahami, menghayati dan melaksanakan seluruh kandungan Al Quranil Kareem.

2. Sahabatku
Al-Quranul Kareem adalah mukjizat Nabi saw. Memiliki Al Quran adalah memiliki Mukjizat. Inilah antara rahsia kekuatan diri dan perjuangan kita. Selama cara hidup kita berpaksi kepada Al Quranil Kareem, kita bukan sahaja mulia tetapi juga hebat dan kuat. Selamat dari "fenomena gelincir landasan" Islam dan perjuangannya.

3. Sahabatku
Dampingilah Al Quranil Kareem. Jadikan ia amalan rutin hidup kita sebagai pejuang. Membacanya satu ibadah. Memahaminya satu keindahan. Menghayatinya satu kehebatan. Sementelah Ramadhan ini juga adalah dimasyhurkan sebagai Bulan Al Quran. Padanya diturunkan Al Quranil Kareem.

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. (Surah Al Baqarah: 185)

4. Sahabatku ....
Lebih penting kepada seorang pejuang ialah hujjah untuk mengangkat Islam dan meninggikannya mengatasi ideologi ciptaan manusia. Maka Al Quran adalah adalah wahyu Allah swt yang memuatkan hujjah untuk mereka yang beriman kepada Allah swt. Hujjah untuk mempamerkan keindahan dan kehebatan Islam juga hujjah untuk mematahkan pemikiran dan strategi jahat musuh Islam.

5. Sahabat Seperjuanganku
Jangan berjauhan dengan Al Quran. Sudahlah kita tidak sempat hidup di zaman Rasulullah s.a.w, jauh pula kita dengan Al-Quranil Kareem meletakkan kita sebagai insan yang sangat rugi. Marilah kita membina diri kita sebagai generasi Al Quran yang hidup antara helaian Al Quranil Kareem.

إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا

Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam), dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar. (Surah Al Isra': 9) - HARAKAHDAILY 23/6/2015

Share on Myspace