Perompak wang simpanan rakyat

| .

APAKAH persamaan di antara Tabung Haji, Kumpulan Wang Pencen Rakyat, FELDA dan MARA? Mereka merupakan institusi yang diwujudkan khas bagi membantu rakyat yang miskin dan  yang sepatutnya diberi bantuan. Apakah persamaan yang lain? Sejak kebelakangan ini telah tersebar laporan berita bahawa individu-individu yang sangat berkuasa  dan sangat berkepentingan dalam kerajaan telah menunjukkan minat dan kecenderungan yang tidak amanah dengan bertujuan untuk mendapatkan wang simpanan yang dimiliki oleh institusi-institusi tersebut. Sangat bersesuaian dengan kata pepatah ‘harapkan pagar, pagar makan padi’ dan ditambahkan lagi dengan sikap ‘tutup sebelah mata’ oleh pihak berkuasa tertinggi yang berperanan sebagai pihak yang melantik mereka. Senarainya adalah seperti berikut :-

1) Tabung Haji sebelum ini telah dilaporkan terlibat dengan pembelian sebidang tanah di Sungai Besi yang penuh dengan kontroversi yang dibeli dari 1MDB dengan harga RM 2,700 kaki persegi, di mana hakikat sebenar ianya diperolehi dari milik pihak Kerajaan dengan harga hanya RM 65 kaki persegi. Walaupun Ketua Pengarahnya menjelaskan bahawa tanah tersebut akan dijual semula bagi tujuan meraih keuntungan dalam masa 2 minggu, namun tidak kedengaran sebarang berita mengenainya walaupun setelah lebih 2 bulan selepas itu.

2) Kumpulan Wang Pencen Rakyat pernah membeli aset berharga RM 4 billion yang telah dilaburkan ke atas sebuah perlombongan arang batu di lokasi terpencil Negara Mongolia, di mana terdapat beberapa dakwaan bahawa nilai transaksi sebenar adalah hanya RM 400 juta !
 
3) FELDA juga pernah terlibat dalam aktiviti pembelian sebuah Hotel berprestij di London yang bernilai ratusan juta pound sterling, dan transaksi pembelian ini telah melibatkan seorang anak kepada seseorang individu yang sangat senior dan berpengaruh dalam pihak Pengurusan yang menjadi orang tengah transaksi tersebut. Berdasarkan aduan awam, pihak berkuasa gagal menemui apa-apa kesalahan, malah turut gagal mengesan sebarang kaitan terhadap konflik yang berkepentingan dikatakan wujud terhadap hubungan ayah dan anak lelaki tersebut, walaupun umum tahu ada ‘conflict of interests’.

4) Terkini, MARA membuat pembelian sebuah asset hartanah di Melbourne, Dudeley House untuk kediaman para pelajar tajaannya, namun dikesan telah melibatkan anak lelaki kepada pegawai tertinggi MARA. MARA sebenarnya sudah membayar AUD 22.5 juta dan menurut laporan yang dikeluarkan oleh akhbar The AGE of Australia, terdapat perbezaan amaun terlebih bayar sebanyak AUD 4.75 juta yang kemudiannya telah diarahkan untuk memasukkan jumlah tersebut ke dalam satu akaun di Singapura sebagai “penghargaan” kepada pihak tertentu dari Malaysia.
 
Soalan utama, sebagai seorang warga negara yang patuh membayar cukai, bahawa kami ingin mengetahui pertimbangan kriteria apakah dan bagaimana para pengerusi, ahli Lembaga pengarah dan pihak pengurusan senior untuk kesemua institusi tersebut di pilih dan di lantik ?  Adakah latar belakang professional, integriti dan rekod kecemerlangan peribadi telah dipertimbangkan sewajarnya? Atau adakah semata-mata pertimbangan politik dan melibatkan pengaruh individu yang sangat berkepentingan.
 
Anak seorang Dato’ pengurus tinggi MARA terlibat dalam penipuan MARA ini. Sudah tentulah dalam kesemua pengurusan jual beli utama, melibatkan kes FELDA dan MARA, seseorang yang berpangkat Datuk yang berpengaruh adalah merupakan orang yang memegang kunci utama dan sementara mereka memegang kedudukan tersebut mereka membawa masuk dan melibatkan anak-anak mereka untuk sama-sama menyertai latihan bekerja penipuan. Para belia muda seperti mereka inilah memungkinkan bakal menjadi seorang Dato’ juga pada masa akan datang dan kelak mewarisi bakat penipuan yang dimiliki oleh ayah-ayah mereka serta mempunyai pengaruh besar untuk membuat sebarang keputusan. Inilah sebenarnya bagaimana sebuah figura korporat Bumiputera dapat dicambah tunaskan sambil dibimbing oleh ayah mereka.

Sedihnya, orang kampung Melayu yang menetap di pedalaman yang bergantung sepenuhnya pada MARA, FELDA, TABUNG HAJI dan KUMPULAN WANG PENCEN adalah merupakan golongan sasar berpendapatan sederhana dan berpendapatan rendah yang terus setia memberi sokongan tanpa berbelah bahagi terhadap kepimpinan Kerajaan pada masa sekarang.  Sekiranya pencurian wang dalam Kementerian Kewangan masih tidak mencukupi, atau mungkin simpanan di dalamnya sudah hampir kosong, maka wang simpanan hakmilik rakyat yang miskin pula turut dirampas.  Integriti, pengurusan pentadbiran dan suara hati tidak lagi menjadi pegangan utama atau yang sepatutnya terkandung dalam fikiran para pencuri dan perampas tersebut, malah mereka tanpa ada sifat malu dan rasa bersalah sekali pun.   Mereka bukan sahaja menipu dan merampasnya dari keturunan Melayu sama seperti mereka jua,  malah mereka juga tidak ragu-ragu untuk merompak wang simpanan dalam FELDA dan MARA yang menjadi harapan besar bagi golongan Bumiputera,  sama seperti nasib Tabung Haji yang mana penyimpannya yang terdiri daripada orang kampung yang sanggup menyerahkan wang simpanan seumur hidup mereka semata-mata mahu menyempurnakan niat menjejakkan kaki di Tanah Suci Mekah.  Berapa rendahnya nilai moral mereka!

Sementara Ahli Majlis Tertinggi Politik Negara berterusan dan bercadang mahu mengurniakan pelbagai pangkat serta darjah kebesaran ke atas pengurusan tertinggi mereka, malangnya dalam masa yang sama mereka juga berterusan merampas wang dan berhabis-habisan menggunakan harta dalam simpanan kerajaan. Sampai bilakah kita sepatutnya belajar mengambil iktibar dan sampai bilakah ia akhirnya akan berhenti ?  Kerajaan dan Negara mesti bangun dan bangkit segera, melainkan kita sendiri mahu membiarkan mimpi ngeri ini berterusan dan bermaharajalela!  Jangan menuding jari menyalahkan orang lain, salahkanlah diri sendiri ke atas segala kesuraman, malapetaka dan mimpi ngeri yang bakal ditanggung dan diwarisi oleh generasi masa akan datang iaitu anak cucu kita. Itupun seandainya negara kita masih bernafas lagi pada masa itu! - HARAKAHDAILY 25/6/2015
 
(Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad ialah Ahli Parlimen Kuala Terengganu)

Share on Myspace